Jménem přírody

Anna Dlouha
22. Březen 2017

Pokud hledáte inspiraci domovem, ve kterém došlo k propojení interiéru s exteriérem, rodinný domek v srdci Beskyd, z dílny Ivany Dombkové, Vás jistě nadchne. Kombinace světlého dřeva a nikdy nestárnoucí bílé vyvolala efekt propojení moderního vnitřku s panenskou přírodou rýsující se za okny.


Skrz zastřešenou terasu, jež je vlastně součástí stavby, se vchází do domu. Terasa je volným pokračováním vnitřních prostorů. Ze tří stran je tvořena domovními zdmi, čtvrtá pak nabízí výhled na horský reliéf rýsující se na obzoru, neboť je volně otevřená divoké přírodě. Skrz posuvné dveře se z venkovního prostoru dostáváme do obývacího pokoje. Celoprosklená zeď navazuje na atmosféru terasy. 

Společenská místnost čítá kromě obývacího pokoje také jídelnu a kuchyň. Kvůli stylové a materiálové jednotě se v celém prostoru použila kombinace bílé barvy a světlého dřeva. O velkorysém rozšíření dřeva napříč interiérem se přesvědčíte na první pohled – podlahová krytina, obklad na zdi, nábytek. Záměrná volba tmavých doplňků a některého vybavení ozvláštňuje jinak světlý interiér.    

 

Prostorná místnost umožňuje realizaci prostorově náročnějších nápadů. Z toho důvodu se dům může pyšnit velkým stolem s osmi židlemi, opravdu rozsáhlou kuchyňskou linkou a ostrůvkem. Kuchyňské části je zde věnována celá jedna zeď + kousek ze zdi boční. O nedostatku úložných prostorů nemůže být tedy řeč.

 

Prostoru nabízí dokonce tolik, že do části linky byly zabudovány spotřebiče, mezi nimiž bychom našli např. domácí vinárnu. Součástí kuchyně je také ostrůvek, nad kterým se kromě série zavěšených svítidel nachází také digestoř v podobě kovové roury.

Za dalším rohem, o pár kroků dál, došlo k zbudování domácí pracovny. Bez skleněných prvků by to samozřejmě nešlo, z toho důvodu je čelo i záď místnosti prosklená. Přestože primárně místnost slouží skutečně jako pracovna, myslelo se i na chvíle únavy.

 

Pokud tedy únava a padající víčka vítězí nad silnou vůlí člověka, kanape umístěné po pravé straně místnosti nabídne svou měkkou náruč k chvilkovému odpočinku. Protože je vlastní objekt skutečně rozlehlý, mohli si majitelé dovolit zrealizovat své rozmary. Nejvýraznějším z nich je domácí sauna.

Čistota půl zdraví – praví jedno moudré rčení, a majitelé ho svědomitě dodržují. Kromě toho, že o své zdraví pečují v domácí sauně, čistý chrup a tělo jim zajistí některá ze dvou prostorných koupelen.

 

Zbudováním dvou koupelen předešli vlastníci rannímu boji o tyto prostory. Obě očistné místnosti jsou vybaveny obdobně – velká vana, sprchový kout, umyvadlo a několik skříněk na uložení ručníků a kosmetických přípravků.