Betonový gigant s útulným interiérem

Anna Dlouha
3. Červenec 2016

V Bratislavě, hlavním městě našich sousedů, se v její západní části nachází čtvrť s názvem „Dlhé Diely“. Dominujícím typem stavby jsou panelové domy, které zde v minulém století rostly jako houby po dešti. V dnešní době se však volná místa zaplňují rodinnými domky i vilkami, a čtvrť tak získává intimnější nádech. Čtvrť, jež dnes nabízí útočiště desítkám rodin, sloužila za Rakouska-Uherska jako vinice. S postupem času se vinohrady přesunuly do jiné části Bratislavy, Dlhé Diely se staly záležitostí čistě osidlovací.

 

Přestože je převažujícím typem zástavby výše zmíněný panelový dům, najdeme tu i rodinné domečky a vilky. Ukázkou architektury citlivé ke svému prostředí je tu monumentální betonový gigant navržený panem architektem Martinem Fečíkem z dílny plusminusarchitects.com.

Dům byl umístěn do strmého svahu. Převážná část objemu je orientovaná na jih, kvůli zajištění soukromí domácích. Kvůli svažitému terénu byla stavba rozdělena do čtyř pater. Tři z nich mají přímý kontakt se zahradou. Dům je realizován jako kombinace ocelobetonu a zděné cihly.

 

Všechny stropy v interiéru byly ponechány ve své surové čistotě. U stěn to již neplatí na 100%, některé z nich se totiž opatřily nátěrem. Zajímavou volbou byla litá pryskyřice v světle žluté barvě, která se použila na podlahy v celém domě.

I když se Vám betonový povrch může zdát chladný, interiér nabízí útulnou domácnost. První patro bylo věnováno garáži, technickému a skladovacímu zázemí. Poschodí se nachází přímo na úrovni ulice.Prostory nacházející se nad ním jsou kombinací komunikačního a hygienického centra. V pořadí třetí patro slouží jako pracovna, respektive domácí kancelář, do které mohou přijít zákazníci. Čtvrté podlaží je pak věnováno spaní.

 

Pro nás nejzajímavějším patrem se tak stává to druhé. Nahlédneme do srdce domácnosti – kuchyně. Místnost v sobě pojí vlastní kuchyňskou část, jídelnu a obývací pokoj. Vybavení je tu zcela minimalistické. Zajímavě voleným kouskem v rozdělovací chodbě je set dvou obrazů.

Členitost stavby, samostatný vstup do zahrady z jednotlivých pater a jádro připravené na zasazení výtahu hrají do karet vícegeneračnímu využití stavby.