Domek v belgickém stylu s hromadou rustikálních a venkovských prvků

Anna Dlouha
7. Březen 2018

Stylů, v jejichž duchu se může nést domácnost, je nespočet – začíná to romantickým, venkovským, pokračuje přes styl provence a končí u rustikálního. Některé styly se těší nebývalé oblibě již několik desítek let, jiné se do obliby teprve dostávají. I styly mají svého favorita. My se však dnes podíváme na poněkud netradiční styl, který je spíše interiérovou raritou. Nazývá se belgický.

 

V obci Žebrák navrhlo architektonické studio gordondesign.eu dům, mezi jehož zdmi se stal belgický styl absolutním favoritem. Styl je založen na přírodních materiálech a jemných barvách. Interiérová „Belgie“ je vlastně jakousi míšeninou rustikálních a venkovských prvků.

Spodní patro bylo, jak je již tradičním zvykem, věnováno společenským prostorám. Kuchyň je spojením luxusu s tradiční truhlářskou výrobou.  Kuchyňská linka zhotovená na míru porušuje tradiční barevný monolit. Vlastní kuchyňské těleso se nese v duchu bílé s krémovým mramorem. Boční kredenc na nádobí svým zelenkavým tónem již vybočuje.

 

Do třetice všeho dobrého se do kuchyňských prostor přimísil tmavý odstín dřeva. Když už jsme u materiálů, i z jejich hlediska je kuchyň různorodá. Kolem okna je použita mozaika, část kuchyňského ostrůvku byla zhotovena ze surového dřeva a pracovní deska se pyšní prvotřídním mramorem.

V těsné blízkosti kuchyně najdeme jídelnu s luxusními kachlovými kamny, které majitelé ocení zejména v chladných zimních, případně pozdních podzimních dnech.  Spojkou mezi celým společenským prostorem je dřevěná dubová podlaha, jež dokresluje, ve spojení s nábytkem a doplňky, tu pravou atmosféru.

Zajímavým kouskem opětovně se objevujícím v místnosti je ohlazený dřevěný špalek.  V kuchyni slouží coby odkladiště, v obývacím pokoji může ve spojení s pohodlným polštářkem fungovat klidně jako podnožka.

Dům se může pochlubit nejen vytříbenými kousky, ale také domácí saunou. Do její těsné blízkosti se umístila sprcha. Coby materiál byla zvolena mozaika s barevnými odlesky. Když slunce ukáže svou tvář, mozaika začne rozsévat po místnosti barevná prasátka.