Máte chuť na něco dobrého?

Anna Dlouha
16. Prosinec 2015

Vůně vánočního cukroví, čerstvě upečených řízků, kapra a výborného domácího salátu se line pokojem a Vám už se jistě sbíhají sliny. Vánoční atmosféru dokresluje vůně "čmoudících" františků, vonných svíček a olejů. Za doprovodu koled a cinkání "andělského zvonění". Všechny dobroty mají ale svého tvůrce, který k tomu, aby tyto skvosty vyčaroval, potřebuje vhodné prostředí. Jak ale má to ideální prostředí vypadat? Každý šéfkuchař si zhmotnění své ideální kuchyně představuje jinak – někdo touží po moderní kuchyni, jiný po rustikální a třetí chce tu, jež je laděná do stylu provence. Na poslední typ se nyní podíváme zblízka.


Ukázkou moderní kuchyně inspirované západními vlivy je ta, jež vlastní Jitka Kolaříková. Paní Jitka si kuchyni navrhla k obrazu svému, stejně tak celý dům – respektive mlýn. Kuchyňské prostory se nachází v nejspodnější části domu. Přestože byly zpočátku vyhodnoceny coby nejstudenější a nejvlhčí místnost v domě, nezabránilo to tomu, aby se sen stal realitou. Vytvoření ideální kuchyně si vyžádalo velké množství času, úsilí a bez peněz by to samozřejmě také nešlo. Místnost prošla rozsáhlejší stavební úpravou, kdy došlo ke kompletnímu odstranění všech vrstev omítky. Zůstal pouze původní kámen. Teď přišly na řadu elektrické a vodovodní rozvody. Dokonce i podlaha byla vybavena topením a studené nohy se staly minulostí. V místě, kde původně byly dveře, je nyní zbudované okno umožňující výhled do zahrady.

Jak bylo již výše uvedeno, kuchyň se inspirovala západními vlivy – přesně francouzským stylem provence.

 

Proč právě tento styl? „Díky častým cestám po Francii jsem se do této oblasti přímo zamilovala – čistý, jednoduchý styl, romantika, čiší z toho pohoda. Navíc byl dostatek prostoru na všechny ty šuplíky, přihrádky a skříňky, které jsou pro styl Provence typické,“ uvádí Jitka Kolaříková.

Kuchyň je velmi bohatě vybavena. Veškerý nábytek vyrobil truhlář na míru z kvalitního smrkového dřeva, které bylo natřeno „vanilkovou“ barvou. Smrkové dřevo bylo v místnosti zkombinováno s tmavším dubovým, ze kterého se vyrobila pracovní deska kuchyňské linky.

 

Přestože kuchyň prošla rozsáhlou rekonstrukcí, nalezneme v ní i původní prvky – původní cihlová kamna, kamenné stěny, dřevěné trámy. Zejména dřevěné trámy a retro dlažba umocňují celkový venkovský vzhled.

Dominantou celého pokoje je krbová římsa se zabudovanou digestoří. Tento unikátní kousek se inspiroval středověkými dobami a tzv. černými kuchyněmi. Kromě tradičních kousků se objevují i ty moderní. Klasická plotna byla nahrazena indukční deskou, starou pec nahradila retro trouba.

 

Důraz se kladl i na detaily – mosazné úchytky, stará porcelánová souprava vyrovnaná v policích, stylové hodiny, keramický dřez atd. K uskladňování potravin slouží spíž opatřená četnými policemi, které ve spíži zajišťují pořádek a řád.

Protože se uvařené laskominy musí někde zkonzumovat, nechybí zde jídelna. V jídelních prostorách se opět střetává moderní styl s tím venkovským. V čase jídla se usedá k velkému dřevěnému stolu na kožené židle. Teplo v místnosti zajišťují kachlová kamna, která navíc umožňuji upéct si křupavý domácí chléb. Nádherné kredence dotváření atmosféru staré venkovské světnice.