Když se jaro otiskne do interiéru: nechte se inspirovat svěžími tóny

Anna Dlouha
5. Leden 2018

Jaro je sice dávno za námi, ale bydlení jím inspirované není pasé v žádném ročním období. Ukázkou interiéru, do něhož se otisklo jaro, je zrenovovaný rodinný domek. Tvůrci projektu –  Martina Pišťěláková a Petr Hodan – vytáhli z přírody to nejlepší. Najdeme zde kvetoucí přírodu, elán, svěžest a optimismus.


Rekonstrukce svépomocí, která se ne a ne dobrat ke zdárnému konci, omítka padající ze stropu, omšelé a staré zařízení, temné odstíny, stavební nedostatky a mezi tím vším nešťastná paní Eva - tak nějak vypadalo bydlení předtím, než se designéři pustili do rekonstrukce. Cesta z „domovní krize“ se založila na renovaci kuchyně a obývacího pokoje, tedy místností, které tvoří srdce domova.

 

Zatímco původní kuchyň by svému účelu ještě mohla chvíli sloužit, obývací pokoj volal hlasitě po „designérské pomoci“. Temné odstíny a starý nábytek vystřídaly svěží barvy a moderní zařízení. Předtím, než se designéři pustili do vlastního vybavování domácnosti, bylo nutné udělat několik stavebních úprav – nové rozvody, zbourání příček, vyrovnání podlah a křivých stropů, změna dispozic.

 

Co s sebou přinesla rekonstrukce?

 

Změna dispozic dala vzniknout jedné velké společenské místnosti, která v sobě pojí obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Napříč celou místností se rozletěla barevná rozvernost. Velkou měrou se na pestrosti interiéru podepsala tapeta s motýlím vzorem. Ostatní prvky byly taktéž voleny ve svěžích a optimistických tónech, avšak s ohledem na tapetu. Za zmínku stojí veselé jídelní židle (každá jiná) a růžová skříňka u krbu. Kombinací pestrých tónů a dřeva vznikl interiér plný barev, možností a struktur.  Kromě dřeva v místnosti najdeme také plech, kov a kámen.

 

Na zrcadlo v chodbě, v koupelně nebo v šatně je zvyklý kde kdo, ale co zrcadlo v jídelně? Věřte, nevěřte, je to možné! Zrcadlo za svou přítomnost v interiéru převzalo první místo v kategorii nejvýraznější prvek místnosti. Dvoumetrová skleněná plocha opticky zvětšuje místnost, vnáší do ní útulnost. Umístění zrcadla do jídelní části nebylo nahodilé, designéři ho sem dali kvůli vyvolání pocitu „světa za zrcadlem“. Příchozí mohou totiž nabývat dojmu, že místnost, do níž vstoupili, není konečná.

 

Další zajímavý prvek se nachází v kuchyňské části – tabulová černá. Tato chytrá čerň může fungovat jako pamatováček, úkolníček, nákupní seznam či jako kreslící plocha pro talentované příslušníky rodiny. Rekonstrukce společenské místnosti splnila celé rodině, a zvláště paní Evě, sen o lepším bydlení.

 

Nikdy nekončící příběh skončil.