Moderní bungalov pro rodinu i hosty!

Anna Dlouha
3. Červenec 2016

Rozdíl, mezi domkem postaveným v minulém století a v tomto, je patrný již na první pohled – materiálové hledisko necháme stranou, hlavní rozdíl totiž najdeme v počtu pater. Zatímco dříve se dům se dvěma patry považoval za malý, dnes se lidé vyhýbají schodům jako čert kříži. Myšlenka na poklidné stáří totiž nezahrnuje neustálé šlapání do a ze schodů.

 

Ukázkou moderního bungalovu je stavba z dílny rules.sk. V interiéru domku se coby základní materiály použily tmavé a světlé dřevo, beton a lesklá dlažba. Volba nábytku se odvíjela od požadavku střídmosti, elegance a jednoduchosti.

Srdce domácnosti tvoří místnost o velikosti 76m2. Ta v sobě spojuje obývací pokoj, kuchyň a jídelnu.  Celé místnosti dominuje přiznaný strop z pohledového betonu a parkety, které v oblasti televize přecházejí volně na stěnu. Parkety však nedoléhají přímo ke zdi. Mezi zdí a parketami se ponechal malý prostor pro kabely a dekorační prvek v podobě květináče s popínavými rostlinami.

 

Přiznaný betonový strop má krom své estetické funkce, také tu praktickou – akumulační schopnost. Kvůli zvýraznění efektu betonového stropu se veškerá svítidla v obývací části navrhla jako stojací nebo nástěnná. Strop tak zůstal sám se svou betonovou surovostí. V kuchyňské části se strop ozvláštnil čtyřmi závěsnými svítidly nad ostrůvkem. Kromě nich se tu nachází také digestoř.

Kuchyňská část je kombinací březového dekoru a bílé dřevotřísky. Dělící příčkou mezi obývákem a kuchyní je velkolepý kuchyňský ostrůvek. Jeho rozměrnost poskytuje dostatek místa pro přípravu pokrmů, vlastní vaření, mytí nádobí, či stravování. Kromě toho, že je funkční zvenku, je funkční i uvnitř. Do jeho útrob se zabudovala chladnička na víno a odpadkový koš.

Obývací část je vybavena střídmě – rohová sedačka, bílý konferenční stolek, knihovna pod oknem a televizní souprava. Útulnost v obývacím prostoru zajišťuje nejen volba přírodních materiálů, ale také krb. Nedaleko něho byl umístěn jídelní stůl s šesti židlemi. Jídelní souprava se umístila do atria. Dřevohliníková okna s trojskly mají výborné izolační vlastnosti. V zimě se skrz ně dostává do interiéru více tepla, než přes ně unikne.

Přestože dům čítá pouze jedno patro, může se pochlubit několika ložnicemi a koupelnami. Hlavní ložnice patří rodičům. Poznávacími rysy jsou tu bílé stěny, betonový strop a tmavé parkety. Myšlenka prosvětlených prostor se uplatnila i zde díky oknu kopírujícímu výšku i šířku místnosti. Intimitu zajistí žaluzie. K manželské ložnici patří také koupelna s rohovou vanou a sprchovým koutem. Barevně byla laděna do neutrální bílo-šedé kombinace.

Další pokoj patří dětem, i k němu náleží vlastní koupelna. Sociální zařízení pro děti je vybaveno umyvadlem a vanou. Před dětským designem se tu upřednostnil nadčasový béžový tón. Do třetice všeho dobrého sem patří koupelna pro hosty v bílo-šedé kombinaci. Vybavení tvoří umyvadlo a velký sprchový kout.