5 tipů, jak z klasického balkónu vykouzlit exkluzivní místo

Anna Dlouha
13. Květen 2017

Přestože balkón svou úlohu věšáku na prádlo, domácí zahrádky a úložných prostor na kolo plní dobře, zkuste z něj vytáhnout i něco pro sebe, nechte se balkónem hýčkat. Když je únava silnější než vy, venku svítí sluníčko a Vám se nikam nechce, není nic lehčího než se usadit do pohodlného křesílka a vychutnat si šálek kávy. Pokud chcete povýšit balkón na exkluzivní místo pro odpočinek i pořádání slezin, zkuste využít našich pět rad!


Posezení aneb lepší než stát

 

Volbou správného nábytku byste měli začít. Pokud totiž máte v plánu s nastupujícím soumrakem vychutnávat víno, či si s vycházejícím sluncem dopřávat lahodný čaj, bude dobré, když se k tomu posadíte. Při výběru posezení je velmi důležité, abyste dbali zvýšené pozornosti tomu, z čeho jsou židličky vyrobeny. Pokud je Váš balkón vystaven celodennímu slunečnímu záření, prudkým dešťům nebo silnému větru, mohli byste krátce po zakoupení nábytku zjistit, že Vámi vybrané kousky nebyly až tak dobrou volbou.

 

Vybledlá barva je tou nejmenší starostí, příroda a její živly by Vás mohly ohrozit také na zdraví, např. prasknutí oslabeného plastu. Mezi nejvhodnější materiály patří dřevo, ocel a ratan. Od velikosti balkónu se bude odvíjet také množství nábytku – majitelé menších lodžií se musí spokojit se stolkem a židličkami, u větších balkónů je možné zvážit zakomponování skříňky či houpacího křesla. Fantazii se meze nekladou.

Slunečníky aneb když sluníčko zatopí

 

Přestože sluníčko považujeme za „parťáka“, leckdy se stane, že nám pěkně „zatopí“. I na to byste se měli připravit. Nejlevnější a obecně nejdostupnější variantou je klasický slunečník. Na trhu jsou však i další možnosti – markýzy, rolety, pergoly apod. Varianta zakrytí se odvíjí od toho, zda Váš balkón vyčnívá z vlastní stavby, či je do ní přímo včleněn.  U včleněných balkónů je možno vyřešit sluneční strasti za pomocí zasklení s žaluziemi.

Dekorace aneb na detailech záleží

 

Volbu židliček a stolku máte již za sebou a nyní ještě vychytat posledních pár detailů. Coby dekorační prvek Vám může posloužit tolik oblíbená „zvonkohra“, keramika, polštářky a podsedáky. Materiál, z něhož budou dekorační prvky vyrobeny, se odvíjí od toho, zda máte/nemáte zasklenou lodžii.

Flóra aneb domácí zahradnické centrum

 

Květiny, bylinky či malé keříky Vám na sluníčku porostou jedna báseň.  Balkón se tak rázem může proměnit v domácí zahradnické centrum. V případě, že se rozhodnete pro domácí pěstitelství, zkuste si do truhlíku zasadit mátu, šalvěj či jiné bylinky. Ty pak můžete využít v kuchyni.

 

Důležité je mít na paměti, že není sluníčko jako sluníčko. Rostliny sice ke svému přežití skutečně potřebují světlo, ale nic se nemá přehánět. Pokud je balkón vystaven po celý den přílišnému slunečnímu záření, budete se buď muset vzdát svých zahradnických snah, anebo květinám zhotovit přístřešek. Prudké slunce by je totiž buď usušilo, nebo jim spálilo listy. 

Útulnost aneb na pocitu záleží

 

Veškeré vybavení by mělo být v souladu s Vaším JÁ. Při pohledu na Vaše dílo, případně při představách výsledku, byste měli být spokojeni.