EXPO 2015 Miláno

Anna Dlouha
13. Listopad 2015

„Uživit planetu, energie pro život“, tak znělo téma letošního ročníku mezinárodní soutěže EXPO 2015.

 

Českou republiku reprezentoval pavilon z dílny vizovické firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION. Na vytvoření architektonického skvostu, který si v letošním ročníku vybojoval bronzovou medaili v kategorii „Architektura do 2000 metrů čtverečních, pracovali odborníci z architektonického studia Chybik + Kristof Associated Architect.

 

Přestože Česká republika potvrdila svou účast coby 123 země, získala výhodný pozemek nacházející se v blízkosti hlavního vchodu. Stavba se tedy nedala přehlédnout. Za dobu konání výstavy prošlo pavilonem více než 2,5 milionu návštěvníků. Vítězný návrh porotu – E. Jiřičná, M. Řepa, Z. Lukeš, M. Kland, V.Soukenka a D. Vávra. - zaujal již od začátku svou originální kompozicí – skládá se z několika desítek modulů.

 

Modulární architektura je založena na třech principech – prefabrikace, mobilita a variabilita. Díky těmto principům je možno využít moduly k propojení exteriéru a interiéru budovy či znovupoužití modulů na jinou stavbu. Snadné skládání a rozkládání staveb umožňuje neustálý vývoj budovy, která je z modulů vytvořena. Taková stavba vlastně nikdy není dokončená. Neustále se může měnit.

 

Cena budovy přesahuje hodnotu 100 milionů. Investice se však vyplatí. Díky možnosti rozebrat expoziční prostor, je na rok 2017 připravena stavba mateřské školy, která bude tvořena právě těmito moduly. Inspirací, k opětovnému použití stavebního materiálu byl tvůrcům český pavilón z roku 1958.

Na co se návštěvníci mohli těšit?

 

Jedním z hlavních prvků dokreslujících atmosféru pavilonu byl bazén, který  budovu obklopoval ze dvou stran a měl symbolizovat český sen o moři. Kromě toho, že působil jako architektonický prvek, měl i své funkční využití – zchlazení v parných dnech.

V případě, že návštěvníky po plavání popadl hlad, mohli svůj žaludek ukonejšit u nedalekého bufetu. V čase snídaně, oběda a večere se lidé mohli jít najíst do hlavní restaurace. Na jídlením lístku samozřejmě nechyběla vyhlášená česká jídla.

 

Kromě dobrého jídla se restaurace mohla pyšnit ojedinělým lustrem v podobě skleněných parůžků. Lustr, vytvořený Maximem Velčovským, ozvláštňoval prostory restaurace. V nevšedním lustru se snoubil luxus a příroda.

Schody do prvního patra se mohly zdát pouhými schody, měly však i druhotný účel. Schodiště se v určitých chvílích - při odpočinku nebo konání přednášek - měnilo v amfiteátr.

 

První patro lákalo na národní expozici českých krajů. Na každý měsíc byla připravena jiná výstava seznamující přítomné s vybranými kraji z České republiky. Postupně se na výstavě objevilo osm krajů.

Dominantou prvního patra byla Laboratoř ticha.

 

Dvanáct metrů čtverečních se změnilo v kus přírody. Vědci v pavilónu nechali vyrůst kousek typického českého lesa – nechybělo kapradí, keříky ani malé stromky. Využití biologických motivů prostupovala zkrátka celý pavilon.

Druhé patro obsahovalo kinetickou plastiku společnosti Lasvit.  Světelná plastika s názvem „Vlákna“ spojuje dokonalé zpracování skla a nejnovější design.

 

Vlákna mají asociovat umělý déšť protékající prostorem. U jednoho významu však nakonec nezůstalo – Světelná instalace může, dle tvůrce, představovat také lány obilí, strukturu dřeva, pramen vody nebo dokonce buněčnou vlákninu, z které je tvořeno vše živé.

Střechu pavilonu pokrývala zeleň. Při chůzi napříč střechou, jste si mohli připadat jako při procházce v parku. Střešní prostory navíc posloužili jako rozhledna, z které byly krásně vidět celé prostory areálu EXPO 2015.

Korunku pavilonu nasadila originální plastika v podobě ptáka kříženého s automobilem. „Mechanický pták“ měl zastupovat vědecko-technický rozvoj i přírodu.

Co budovou čeká nyní?

 

Ředitel společnosti KOMA Stanislav Martinec měl rozhodnout o tom, jaký bude další osud budovy.

 

Budova mohla stát na Letné nedaleko restaurace z EXPO 1958, nakonec však zvítězily Vizovice.

 

Pavilon se nejprve rozebere, převeze a ve Vizovicích bude sestaven během roku 2016. Z části bude sloužit jako výstavní prostor, z části jako administrativní centrum.