Adventní kalendář na dva způsoby potěší malé i velké

Anna Dlouha
2. Prosinec 2016

Jistě si každý z Vás pamatuje na dobu, kdy mu Mikuláš přinesl adventní kalendář s čokoládovým překvapením pod každým z 24 papírových okének. K Vánocům a k vánočnímu času to bezpochyby patří stejně jako stromeček a svíčky. Pokud letos chcete překvapit své ratolesti originálním adventním kalendářem, můžete vyzkoušet jeden z nápadů, které pro Vás vytvořila šikovná paní Petra Škrabáková.

Adventní kalendář s autorským potiskem

 

Na výrobu budete potřebovat: 24 pytlíčků, šitíčko, 24 nažehlovaček, dobroty

 

Postup: Princip tvoření je v podstatě jednoduchý – vytvořit pytlíčky, ozdobit je a naplnit laskominami. Největší zádrhel tedy může přijít ve chvíli, kdy budete šít pytlíčky. Paní Petra ty své vytvořila z bavlněného plátna v odstínech bílé kávy. Pokud by se Vám ale do šití nechtělo, jistě obdobné váčky objevíte v některé galanterii nebo v papírnictví. V případě, že je v kamenném obchodě nenajdete, internet Vás jistě nezklame.

Na zhotovené pytlíčky byly nažehleny nažehlovačky od paní ilustrátorky Kláry Kubešové. Ilustrace zachycují zvířátka s vánoční tématikou, součástí nažehlovačky je také číslo prozrazující, kdy se má jaký pytlík otevřít. 

Takto ozdobené váčky nyní stačí naplnit laskominami a zavázat.  Sáček je možno uzavřít pomocí stuhy, provázku i silnějšího drátku.

Závěsný kalendář s kapsičkami

 

Na výrobu budete potřebovat: vatelín, látku, šití, fleec, špendlíčky, dobroty

 

Postup: Na látku si nakreslete požadovaný tvar kalendáře (čtverec, obdélník). Tvar si buď vystřihněte dvakrát, anebo si nakreslete jeden, který bude odpovídat oběma najednou. Volbou druhé varianty si ušetříte práci v dalším kroku založeném na šití – budete totiž muset sešít pouze tři strany namísto čtyř. Po sešití dvou stran vezměte k ruce vatelín, vycpěte jím takto vzniklý tvar. Nyní došijte poslední stranu. K vrchnímu švu přišijte stužku na pověšení.

Nyní si připravte kapsičky z fleecu (je možno volit i jiný materiál). Na kapsičky vyšijte čísla. Čísla však můžete i nažehlit nebo napsat tužkou na textil. Takto zhotovené kapsičky přišpendlete k základnímu panelu a přišijte. 

 

Voalá! Hotovo. Teď už je stačí pouze naplnit a odpočítávat zbývající dny do Vánoc.