Vánoční dekorace typu "co dům dal" pětkrát jinak

Anna Dlouha
5. Červen 2018

Přestože se vánoční dekorace prodává ve všech možných podobách, zkuste popřemýšlet trochu ekonomicky a vánoční ozdoby si vyrobte sami doma! Připravili jsme si pro Vás pět nápadů, která Vám dokážou, že i odpadky a zdánlivé zbytečnosti mohou s udělením druhé šance a vdechnutím života, udělat ještě velkou službu nejen na Vašem vánočním stromečku.


1. Korky

 

Pokud se Vám doma válí několik korků od vína, nevyhazujte je! Během chvíle z nich totiž vykouzlíte nádhernou vánoční dekoraci.  Korky můžete využít k výrobě vánočních zvířátek. Na jejich výrobu budete potřebovat špejle, fixy a samozřejmě korky. Princip sestavování je úplně stejný jako u zvířátek z kaštanů, tedy navrtat dírku a vsunou špejli/klacík. 

2. Žárovky

 

Praskla Vám žárovka či jste přešli na úspornější? neváhejte dát žárovce ještě jednu šanci a vyrobte si z ní ozdobu na Váš stromeček. Na výrobu ozdobičky budete potřebovat: žárovku, akrylové barvy a kousek provázku. Postup je stejně jednoduchý jako u ozdob z korku. Žárovku natřete akrylovou barvou nechte uschnout, poté na ni namalujte jakýkoliv vánoční motiv, opět nechte zaschnout. Nyní k hrdu žárovky přivažte provázek/stuhu a zavěste na stromeček. Pokud se v malování necítíte být pevní v kramflecích, můžete malování motivů vynechat a žárovku namísto toho obalit ve třpytkách. 

3. Rolička od toaletního papíru

 

Papírovou roličku můžete využít několika způsoby, jedním z nich je výroba vánočních sobů na stromeček. Na jejich výrobu budete potřebovat roličku od toaletního papíru, kousek hnědé látky, "chlupaté" drátky, lepidlo a fixy. Postup je pak následující - vystřihnutí papírového prstýnku, polepení látkou, přidělání oušek (buď přilepením, nebo proděravěním papíru), přilepení/namalování očiček. Voaláá, hotov. Nyní stačí zavěsit!

4.Zátky

 

Krásnou dekoraci vytvoříte jedna dvě také za pomocí zátek. Můžete z nich vyrobit třeba nádherné sněhuláčky. Na výrobu budete potřebovat: stuhu, lepidlo, zátky, fixy. Ustřihněte si stuhu, raději delší protože Vám bude sloužit nejen jako opora sněhuláčkova těla, ale také jako závěsný systém. Na spodní část stuhy postupně nalepíme tři zátky, každá za jednu část sněhulákova těla. Do nich dokreslíme oči, nos a knoflíky. Sněhulák je na světě.

5. Zbytkový kousek papíru - horkovzdušný balon

 

Vánočních kouliček máte doma jistě mnoho, a co je takhle trochu vylepšit. Pojďte si s námi vyrobit horkovzdušný balon. Na výrobu budete potřebovat: kouličku, lepidlo, papír/čtvrtku/karton/barevné papíry, malý háček. Z papíru si dle níže uvedeného návodu vystřihněte krabičku. Tu poskládejte a slepte. Do každého z rohů přilepte provázek. Nyní vzniklý koš zbývá uchytit ke kouličce - krok 11-14. Na závěr uchyťte háček a zavěste.

Druhou možností, jak využít zbytkový papír jsou zmrzlinové kornoutky. Z barevného papíru vystřihněte půlkruh, smotejte. Takto vzniklý zámotek upevněte lepidlem. Nyní z papíru odlišné barvy vytvořte jednoduchým zmuchláním dva zmrzlinové kopečky. Posledním krokem je spojení všech tří částí dohromady, čehož dosáhnete prošitím. Nit si nechte delší, ozdobička na ní bude viset.