Loftový byt v Karlíně

Anna Dlouha
10. Červen 2018

V jednadvacátém století je velmi časté, že se staré průmyslové stavby, vystavěné v minulých dvou stoletích, začínají přestavovat do tzv. loftových bytů. Loftové byty zažívají doslova pré. Bývalé továrny a průmyslová centra se přeměňují v moderní architektonická díla. Města se snaží obnovit a modernizovat staré průmyslové budovy a obléct je do nového kabátku.

 

Stavby většinou bývají rozděleny do dvou částí – spodní část budovy je využívána ke komerčním účelům (kanceláře, galerie). Bytové jednotky se nacházejí nad prvním podlažím. Takové výstavby samozřejmě, v případě, že se podaří vyplnit architektonický záměr, zvedají atraktivitu města.

 

Lofty mají většinou jednu velkou otevřenou místnost, která slouží jako ložnice. Kuchyň, obývací pokoj a další místnosti jsou poté umístěny do dalšího patra, případně pater. Lofty mohou nabízet originální prostory s vysokým stropem.

 

Ukázkou přeměny, průmyslového objektu ve vzorový byt, je interiér v bývalé budově sýpky v komplexu Cornlofts. Budova byla přetransformována v luxusní objekt, který zdobí Karlín. Samotný interiér prošel, pod vedením MgA. Romana Vrtišky a MgA. Vladimíra Žáka, řadou úprav, které se neobešly bez bourání a drobných stavebních prací.

Byt, o celkové rozloze 310 m2, má co nabídnout. Prostornou kuchyň s velkým jídelním stolem a elektrickými svítícími hodinami, které Vám svou nepřehlédnutelností ukáží, že už byste měli jít, jinak přijdete pozdě.

 

Kuchyň se nachází ve stejném patře jako obývací pokoj. Dobu před obědem si tak můžete zkrátit díváním se na televizi nebo čtením dobré knihy. V případě, že se budete chtít nadýchat čerstvého vzduchu, stačí z kuchyně vyběhnout na balkón. Ten svému návštěvníkovi nabízí pohodlná křesílka pro relaxační chvilky či letní večery při svíčkách s lahví dobrého vína.

 

Další patra bytu nabízí domácí hernu s fotbálkem, dětský pokoj, ložnici, pokoj pro hosty... Dominantním prvkem druhého patra, pravděpodobně i celého bytu, je prosklená podlaha propojující druhé a třetí patro. Při hraní fotbálku v domácí herně můžete nahlížet pod pokličky hrnců.

 

Nejvyššimu patru bytu vévodí domácí pracovna. Za pomocí střešních oken je pokoj "zásobován" dostatkem denního světla a teplými slunečními paprsky.