Navrženo v souladu s přírodou!

Anna Dlouha
7. Srpen 2017

Rodinný dům ve Frýdlantu nad Ostravicí vyrostl na zajímavém pozemku alá „tam, kde lišky dávají dobrou noc. Výhodná lokalita skrývá dům před zraky kolemjdoucích, a zachovává tak představu domku na samotě. Od úplné samotky dělí stavbu domy na západní a severní straně. Lokalita má skutečně co nabídnout. Kouzelný výhled na řeku, les, zkrátka přírodu, potvrzuje důvod, proč si majitelé svých domů vybrali právě tuto lokalitu.  

 

Architekti – David Kotek, Kateřina Holenková, Zbyněk Jendryka – vytvořili návrh citlivý ke svému okolí.. Zhotovený návrh počítal s jednopatrovým objektem rozděleným do čtyř křídel. Tvary jednotlivých objektů jsou různorodé, opět totiž kopírují přírodu. Architekti ze studia projektstudio.cz zkrátka rozhodli, že stavba bude doplňovat, nikoliv narušovat své okolí. Naprostý soulad s přírodou dal vzniknout myšlence zelené střechy.  

Severní část domu tvoří garáž, západní a východní obsahuje soukromé prostory, jižní křídlo se může pochlubit luxusním vinným sklípkem zasazeným do původního sklepa. Všechny části volně vtékají do společenské místnosti, která tvoří střed domu.

Středová místnost nabízí velkorysý obývací pokoj. Jeho dominantou je bezesporu monumentální krb. Planoucí srdce domova vnáší do celé společenské místnosti pocit klidu a domácího tepla. 

Společenská místnost je laděna do přírodního módu – kámen se zde snoubí se dřevem. To bylo použito jednak jako podlahová krytina, jednak jako výrobní materiál některých kousků nábytku. Dřevěný prim drží v místnosti kuchyňská linka, respektive její hlavní část. Dřevěný háv oblékla také jídelní souprava na pomezí kuchyně a obývacího pokoje.

Vinný sklípek situovaný do jižního křídla dal díky své svažitosti vyniknout zelené střeše. Interiér sklípku byl ponechán ve své betonové čistotě. Nulové zateplení zachovává v prostoru tu správnou teplotu pro uchovávání lahodných moků.