Luxusní vilka nedaleko pobřeží

Anna Dlouha
22. Červen 2016

Dnešní výprava za architekturou bude mít trochu cestopisný ráz – podíváme se totiž do Austrálie, přesněji do Perthu, hlavního města Západní Austrálie. Důvodem naší návštěvy nejsou klokani, koaly ani rozmanitá květena. K protinožcům zaskočíme, abychom se podívali na luxusní vilku nedaleko pobřeží.


Romantická stavba se majestátně tyčí na kopečku, ze kterého shlíží na moře. Sousedy mu jsou další vilky a rodinné domky. Náš dům čítá dvě patra, napříč kterými se doslova rozeběhlo světlo. Dostává se tu do každého rohu, koutu i škvírky. Důvod, a zároveň zdroj jasu, najdeme v naprosté otevřenosti prostoru – jindy betonové dělící zdi buď absentují, anebo jsou nahrazeny skleněnými přepážkami. Tradiční okna v mnoha případech vystřídala celoprosklená zeď. Tam, kde nedošlo k zbudování takovéto přepážky, funguje jako kompenzace několik oken. Slunce a jeho paprsky mají tedy skutečně volný vstup do jednotlivých zákoutí.

Přízemí je tvořeno několika místnostmi. Nechybí zde kuchyň, obývací pokoj, jídelna, pracovna, sociální zařízení.  Pokoje jsou rozděleny do dvou úrovní.  Propojenosti místností se tu docílilo užitím leštěného mramoru na podlaze.  Dřevěné schodiště funguje jako přechod mezi úrovněmi. Přestože se jedná o skutečně velkorysý prostor, při prohlédnutí místnosti zjistíme, že je vybaven minimalisticky.

 

Jednotlivé kusy nábytku se kvůli dispozičním možnostem, vybíraly v rozsáhlejších variantách. Není tedy spodivem, že zde sedací souprava připomíná tři tradiční sedačky. Stylizace sedačky do tvaru písmene „U“ nahrála začlenění konferenčního stolku do jejího „náručí“. Netradičním kouskem nábytku je tu velký jukebox připomínající 80. léta minulého století. Velké prostory, ve spojení s hudbou, nabádají k tanci.

Rozdělovníkem mezi obývacím pokojem a kuchyní je tu vitrína. Její prosklená vrchní část posloužila jako dekorační plocha.  Kuchyňská linka je kombinací bílého mramoru, dřeva a mléčného skla. Kuchyňský ostrůvek může díky sklápěcí židličce posloužit také jako místo rychlých snídaní a odpoledních svačin.

V některých případech se nosné sloupy stávají překážkou. To ale rozhodně není případ této vilky. Nosné sloupy, jež slouží jako opora hornímu „balkónku“, byly opatřeny stylovým designem v podobě těžkých nilských pískovcových kvádrů.