Minimalistický jednopatrový dům z pohledového betonu

Anna Dlouha
18. Srpen 2017

Rodinný dům v Miškovicích je to pravé ořechové pro milovníky materiálové variantnosti. Stavba je kombinací dřeva, pohledového betonu a skla. Zatímco beton slouží jako zástupce hrubého stavebního materiálu, dřevo a sklo leží na opačné misce vah – plní totiž zjemňující funkci. Výsledná stavba nikterak nenarušuje přírodu okolo. Naopak se jí díky dřevu a sklu přiblížila o mílový krok.

 

Užitím velkoplošného zasklení došlo k propojení interiéru s exteriérem. Příroda tak volně vtéká do domu. Kromě toho, že se dřevo uplatnilo na fasádě, použili jej tvůrci z architektonického studia vzarchitekti.cz také na pergolu.

Zhotovení pergoly šlo ruku v ruce s myšlenkou vybudování letní kuchyně a klidové zóny. Architekti tak prostor pod pergolou vybavili zahradním nábytkem, lampou a grilem.  

Díky volbě posuvného zasklení funguje terasa jako volné prodloužení vlastní obytné části. Na terasu navazuje společenská hala. Místnost v sobě pojí obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. 

Prostorná místnost dala vzniknout majestátní kuchyňské lince disponující širokou škálou úložných prostorů a pracovních ploch. Kuchyňská linka se však může pochlubit nejen svou rozměrností, ale také zajímavým řešením. Architekti vsadili mezi horní a dolní skříňky kuchyňské linky podlouhlé okno. Jeho praktičnost docení zejména domácí šéfkuchař. 

Společenská místnost končí obývací částí. Minimalistický styl dává vyniknout jednotlivým kouskům. Zabudovaná knihovna potěší oko nejednoho milovníka knih. Za povšimnutí stojí také lustr připomínající kvetoucí květinu. 

Základním prvkem dispozice stavby je dlouhá chodba. V rámci objektu funguje jako "hlavní silnice", z níž vpravo i vlevo vybočují malé cestičky. Dveře ukrývají soukromé prostory. 

 

Bílé zdi v chodbě připomínají malou soukromou galerii. Majitelé si ji totiž jako milovníci umění ozdobili nejedním obrazem.

Zatímco ve společenské místnosti a v chodbě zvítězila coby podlahová krytina dlažba, v soukromých prostorách se dostalo ke slovu dřevo. Přírodní materiál totiž vizuální zjemňuje, a tím pádem zpříjemňuje dané prostory.