Místo kontrastu sjednocení

Anna Dlouha
22. Duben 2016

Místo kontrastu sjednocení – heslo italského architekta Rocca Borrominiho, které využil při vytváření projektu soukromého rodinného domu. Na severu Itálie tu uprostřed kopců, vinic a sadů stojí v těsné blízkosti dva objekty – starý a nový. Přestože by se kopcovitý a skalnatý terén mohl zdát problémem, rozhodně tomu tak nebylo. Přírodě se s návrhem vyšlo vstříc, aniž by došlo k jejímu narušení.

 

Architekt byl ze strany majitele požádán, aby vytvořit oddělený rodinný dům, který rozšíří a naváže na stavbu v tradičním severoitalském stylu. Starou a novou budovu se mu podařilo sblížit volbou podobného rozsahu stavby, využitím terénu (teras) a užitím kamene na fasádě. Kamenná zeď kolem celého pozemku soulad obou budov pouze potvrzuje.

Důvod, proč se nový dům připodobňoval starému a ne naopak, najdeme v historii čtvrti, v níž oba domky stojí. Stavba v moderním kabátku by totiž zcela narušila kouzlo starých zástaveb, jež jsou v souladu s přírodou.  Z toho důvodu se na nové budově, stejně jako na staré, stal dominantním materiálem kámen.

 

Jediným rozdílem, který nás přesvědčí o rozdílném stáří budov, jsou velkoformátová skla značky Schüco.

Vlastní objekt byl rozčleněn dle dispozic terénu do tří kamenných teras. Objekt nenásilně zapadá do okolního svahu obklopeného zelení. V přízemí domu se nachází garáž, technická místnost a sklad. Společenské místnosti se pak zabírá prostory prvního patra.

 

Majitel si přál otevřený, vzdušný a propojený prostor. Z toho důvodu se kuchyň, jídelna a obývací pokoj nachází v jedné velké místnosti bez použití jakýchkoliv rozdělovníků a zástěn.

Právě společenská místnost vybavená bezbariérovou stěnou s velkoformátovým zasklením SCHÚCO ASS 77 PD.HI  nabízí ojedinělý pohled na krásy údolí. Skleněná plocha sahající od stropu k podlaze je vybavena tichým integrovaným elektrickým pohonem. Stačí jediný stisk tlačítka a posuvné křídlo se předsune před pevné zasklení.

 

Uživatelský komfort umocňuje možnost ovládat okna přes telefon. V případě, že se blíží bouřka, stačí zvednout telefon a chytrá okna se zavřou i bez Vaší přítomnosti. Posuvné jednotky jsou navíc opatřeny alarmem napojeným na bezpečností řízení domu. Dalšími důvody, proč stavitelé sáhli po této variantě, jsou štíhlý profil, maximální průhlednost, optická neutralita a skryté rámy.

Kvůli orientaci na jih bylo nutné okna vybavit dodatečným opatřením proti slunečnímu svitu a zvědavým očím. Vítěznou volbou se stala kombinace elektricky řízeného vnějšího zastínění a protisluneční ochrany skla snižující průnik infračerveného záření.

 

Druhé poschodí je opatřeno vlastním vchodem, neboť bylo vyhrazeno domácím. Nechybí zde šatna, ložnice, relaxační zóna.