Na detailech záleží - 10 nápadů, které z Vás udělají spokojeného majitele bytu

Anna Dlouha
4. Listopad 2015

Zařizujete si pokoj - je jedno zda se jedná o ložnici, pracovnu, dětský pokoj či obývák. Práci jste dovedli do konečné fáze, když tu najedou, Vás napadne, že místnosti něco chybí. Možná by to chtělo obraz mezi skříň a okno? Nebo originální lustr? Přemýšlíte, jak ozvláštnit domácí pracovnu a přitom nevíte jak? Koukáte na bílou zeď v obývacím pokoji a říkáte si, že by to něco chtělo? V případě, že Vaše domácnost něco postrádá a vy to „něco“ nedokážete pojmenovat, pojďte se společně s námi podívat, co Vaše bydlení dovede k dokonalosti a z Vás udělá zcela spokojeného majitele bytové jednotky či domu.

 

Přinášíme Vám 10 nápadů, které z Vás udělají spokojeného majitele bytu/domu/chaty.

Tapeta – Nelíbí se Vám bílé stěny v místnostech. Chcete změnit ráz pokoje a nevíte jak na to? Zapomeňte na tradiční natírání a sáhněte po originálních tapetách na zeď. Jsou dnes dostupné téměř ve všech možných variantách – kostičky, čtverečky, zvířecí motivy, přírodní motivy, architektonické stavby, simulace nábytku a spousty jiných námětů. Zde lze s čistým svědomím prohlásit, že si skutečně vybere každý.

Obrazy - Přestože by si mnozí z nás přáli mít doma obrazy od slavných tvůrců - Vincent van Gogh, Claude Monet či Pablo Picasso - většině z nás to peněženka nedovolí. Na druhou stranu, originálních obrazů najdeme širokou škálu i v cenově dostupnějších relacích. Opět je z čeho vybírat – krajinky, zvířena, portréty, panoráma atd. Pokud obraz máte a ještě nevíte kam s ním, zkuste najít takové místo, kde obraz dokreslí atmosféru pokoje, abyste si již při zatloukání hřebíku, a následném věšení obrazu říkali: „Jo, to je přesně ono!“. Výsledný pohled na pokoj by Vás měl v názoru pouze utvrdit.

„Vychytávky“ pro děti - V případě, že chcete zpestřit pokoje Vašich ratolestí, můžete sáhnout po detailech, které Vaše ratolesti zabaví. Za zmínku tedy jistě stojí - koberec s motivem městečka a silnic, kde si děti mohou hrát s autíčky. Dále koberec s motivem skákacího panáka. V neposlední řadě můžete sáhnout po závěsném basketbalovém koši, který lze zavěsit na skříň.

Knihovna- Pro milovníky knih je knihovna nezbytným kusem nábytku. V případě, že se k tomu přidá ještě originální design, srdce každého musí zaplesat radostí. Jednou z možností je kovové provedení, které se skutečně může nazývat originálním kouskem.

 

Osvětlení - Budiž světlo, prohlásil Edison a rozsvítil svou žárovku. Bez světla to zkrátka nešlo, nejde a ani nepůjde. Je pouze na Vás, jaký druh osvětlení si vyberete. V případě, že potřebujete něčím zaplnit roh místnosti - sáhněte po stojací lampě. Pokud potřebujete ozvláštnit zeď - lampičky jsou tím pravým řešením. Zkrátka najděte si to pravé ořechové a užijte si krásné večery se svými blízkými.

 

 

Kamna- Je pravdou, že je se jedná o poněkud rozměrnější doplněk, avšak pokud máte volné větší prostory - můžete je zaplnit hřejivým pomocníkem. Kachlová, kovoplastová či chromová- všechny udělají stejnou službu. Kromě toho, že vnášení do domu teplo, jsou i svým způsobem druhem relaxu. Pohled i zvukový efekt praskajícího ohně je totiž hotovým balzámem na duši.

 

Květiny – Fialky, gerbery, tchýnin jazyk a další flóra jsou nejvděčnější dekorací, kterou do Vašeho bytu můžete zakomponovat. Kromě toho, že velmi efektivně zaplní místo na skříni, poličce či parapetu, častokrát se Vám také odvděčí. Stačí je párkrát týdně zalít, jednou ročně přesadit a dočkáte se, v případě kvetoucích rostlin - nových květů, v případě nekvetoucích - nově se zelenajících lístků. Pokud již dopředu víte, že z Vás zahrádkář nebude, sáhněte po kaktusech - . Při jejich umístění na slunné místo a dodržení minimálních rostlinných požadavků se dočkáte květů také.

Závěs - V případě, že potřebujete rozdělit místnost nebo ji zkrátka jen něčím ozvláštnit, sáhněte po závěsech a záclonách. V poslední době jsou trend ty krajkové, případně saténové. Vnáší do bytu vzdušnost a intimní atmosféru.

Zrcadlo a věšák - Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, kdo je na světě nejkrásnější. Věta, kterou jistě slyšel každý z nás. Kromě toho, že je zrcadlo praktickým poradcem, který nám prozradí, zda vypadáme k světu nebo dnes není náš den, může být také vhodnou dekorací -například pokud má zajímavý rám či tvar.

Druhým dekorativním předmětem, i když si to většina  z nás neuvědomuje, může být obyčejný věšák na kabáty. Tvarových variant je mnoho- například strom (viz. obrázek).