Cihly jako interiérový dekorační prvek

Anna Dlouha
31. Říjen 2018

Doba, kdy cihla sloužila pouze jako stavební materiál, je již dávno ta-tam. Tento druh stavebního materiálu si totiž k svému primárnímu účelu přibral funkci interiérového dekoračního prvku. Odhalené cihly si získaly nejedno srdce. Trend obnažených cihel však není žádnou novinkou, neboť se nejvíce rozšířil v dobách minulého století. Proč? Lidé si totiž uvědomili, že odhalené cihly vyjdou finančně výhodněji. Nemusíte totiž platit za štuk, tmel ani barvy.

 

Cihla ve svém surovém stavu dodává interiéru punc rustikálního domova. Styl přiznaných cihel se objevuje nejčastěji v moderních loftech. Výborně se vyjímá v prostorách s ušlechtilými materiály a decentními barvami. Nikdo však nemůže tvrdit, že vlastní instalací práce končí. Dokonce i přiznané cihly potřebují menší úpravy – pečlivé vyčištění, jemné vyspravení, nalakování.

Než řeknete  obnaženým cihlám ANO, měli byste vědět:

 

U cihel je důležité pamatovat, že se jedná o drolivý stavební materiál. Pokud tedy člověk chce zabránit věčnému uklízení, musí se cihla zabezpečit proti dalšímu vydrolování. Další důvod, proč by se úpravě měla věnovat velká pozornost, tkví v prašnosti a zachování barvy cihel. Na zachování barev se nejčastěji užívá vosková impregnace, druhou, stejně oblíbenou, možností je napouštěcí penetrace.

 

POZOR! Cihly musí být před vlastní impregnací perfektně očištěny a případné prasklinky opraveny.

Cihla na desítky způsobů

 

Cihla nemusí zůstat ve své „pískové“ podobě, možností je opět široká škála. Lesklá, matná, bílá, lazurovaná, „mokrý“ či „suchý“ vzhled, i taková může být. Záleží jen a pouze na tom, co majitel od tohoto netradičního dekorativního prvku očekává. Nejoblíbenější variantou je právě ta s bílým nátěrem, neboť v sobě spojuje drsnost a čistotu.

 

Důležité je také poukázat na cihlové napodobeniny – tapety, panely, obklady. Zejména cihlové panely se těší velké oblibě. Velmi snadno se s nimi totiž manipuluje. Zeď jimi zkrátka obložíte. Panelová varianta Vám ušetří mnoho práce i starostí.

Negativa

 

Každá mince má svůj rub i líc. Cihly nejsou žádnou výjimkou. Někteří lidé poukazují na praskání ve zdi  a na zvýšenou prašnost v místnosti. Druhé zmíněná se dá víceméně odstranit díky vhodné úpravě (viz výše)