Když se architekti z OOOOX udělají pro sebe

Realizace většiny architektonických ateliérů vychází hlavně z požadavků klienta a z diskuze s ním. Architekti z OOOOX přání klientů kombinují navíc se svým osobním stylem a všem svým realizacím vtiskují nádech industriálu a severu. Jak to ale vypadá, když svůj osobní styl kombinují s vlastními požadavky? Respektive když si architekti projektují dům vlastní? To je krása bez kompromisu.

 

Rekonstruovaná stodola v Hluboké, která nyní slouží jako obydlí Radky Valové a Jakuba Valy z architektonického ateliéru Oooox, je ztělesněním skandinávské inspirace a preciznosti i šikovnosti architektů. Fasáda domu kopíruje styl fasády původní, jen je natřena načerno.

 

Cílem interiéru pak bylo zachování otevřené dispozice a prostoru přes dvě patra, tedy od podlahy ke krovu, s pouze symbolicky – sítí - oddělenými galeriemi s prostorem ložnice a hostinským pokojem. Ústředím domu je prostor jídelny který volně přechází do různých funkčních zón, tedy do kuchyně s otevřeným policovým systémem, obývacího pokoje, který je řešen v podstatě sezením u kamen a na pódium, které je jak mezistupněm schodiště, tak i odpočívadlem a úložným prostorem. Dvěma galeriím spojených lávkou vévodí, stejně jako přízemí barva bílá, pod kterou se místy vzpíná přiznaný materiál, tedy cihly, půdovky, či trámoví. V jedné části nastavěného patra je prostor ložnice, s otevřenou šatnou a postelí, ze které je možno rozhlížet se široko do krajiny, díky obrovskému oknu.  Druhá část slouží jako hostinský pokoj s potřebným zázemím. Důmyslnost celého interiéru doplňuje stylové vybavení z obchodu Loooox, který je veden již zmíněným ateliérem.