Berlínský letní byt s retro prvky

Dita Pfeferová
20. Květen 2018

Polské architektonické studio Loft, sídlící v polském Štětíně je známé i mezi příznivci severského stylu. V severní Evropě totiž architekti nabírají inspiraci pro své realizace. Ovšem nejsou slepí ani vůči designu a umění střední Evropy. Nejnovější realizace, kterou se studio Loft může pyšnit, čerpá z obou zmíněných geografických šířek.

 

Interiér letního bytu nedaleko Berlína je řešen s důrazem na původní materiál. Cihly na stěnách procitají pod bílou barvou, a kontrastují s cihlami obnaženými na stropní klenbě i na podlaze. Pouze v prostoru kuchyně obnažené cihly vystřídalo dřevo, které je osvědčeným partnerem cihel s bílým nátěrem. Vybavení bytu je potom inspirováno středoevropských stylem. Designér Jacek Kolasiński, který za realizací berlínského letního bytu stojí, se totiž rozhodl pro užití českého, polského i dánského nábytku z minulého století. Ze stejné doby a zemí pochází i osvětlení a textilie. Celý retro sortiment doplnil i vlastními nábytkovými kusy, na míru navrženými i sestavenými pro nový prostor a nové možnosti.

 

Jak je pro designéry studia Loft příznačné, interiér nábytkem příliš nezahlcují. Promyšlené rozmístění jednotlivých křesel i komod dá vyniknout jak jim samým, tak i koncepci prostoru. Mimo rozvážné vybavení je to i absence dveří, poliček či prahů, co dává vyniknout chladnému prostoru a jeho materiálům.