Míchání stylů v podání Le Patio Lifestyle

Dita Pfeferová
4. Květen 2018

Česká firma Le Patio Lifestyle vedená designérkou Monikou White nabízí široký sortiment užitého umění i dekorací z dovozu. Návštěvník se může nechat inspirovat buď přímo ve dvou kamenných obchodech v Praze, nebo si může nechat navrhnout a zařídit celý interiér. Charakter firmy se zformoval podle osobnosti její majitelky. Monika White žila dlouho v zahraničí a do oblasti českého bytového designu přináší zkušenosti i poznatky, které nasbírala na svých cestách.  

 

V interiérových realizacích aplikuje eklektický přístup. Eklektismus jako takový vznikl již v helénistickém Římě a už tehdy vznikal z různých inspiračních zdrojů, míchání starých i nových prvků nebo odkazů rozdílných kultur. V bytovém designu se prosadil ale až poměrně nedávno. I Monika White ví, že „moderní kousky mohou v interiérech stát vedle nábytku v koloniálním či barokním stylu.

 

Ke kvalitnímu sortimentu přispívá i fakt, že ho Monika Whitová sama rozšiřuje, a na svých cestách sama vybírá firmy, se kterými chce spolupracovat. Jejich produkty pak po jednotlivých kolekcích dováží do svého obchodu. Stejně tak produkty asijského nebo afrického umění, i předměty jím inspirované nebo starožitné potom mísí s moderním evropským designem. Vznikají často ohromující prostory, kde je decentně kombinováno zdánlivě neslučitelné, a jejichž výsledek je u konkrétních realizací až dech beroucí.