Místo pro práci i odpočinek

Dita Pfeferová
21. Červenec 2015

S firmou UAX se architekt Kamil Mrva seznámil již v době, kdy pro ni navrhoval přestavbu firemního sídla v Bernarticích. To zřejmě ještě netušil, že mu tento investor poskytne další šanci projevit svůj talent.

 

Firma uax jej totiž oslovila i podruhé, tentokrát ohledně realizace stavby, která by v sobě nesla jak ateliér, tak i prostory pro bydlení. Architekt Kamil Mrva nelenil a pro, dle jeho slov výjimečného investora, zrealizoval unikátní stavbu, plnící všechny investorovy požadavky. Tedy na kopci s krásným výhledem do krajiny zrekonstruovat starou stodolu takovým způsobem, aby se v ní dalo bydlet i pracovat, v budoucnu poté navrhnout i rodinný dům v sousedství.

 

Část zdí stodoly byla zachována, zpevněna betonovým věncem s lehkou pultovou střechou a do objemů původní stodoly byl vsazen téměř prosklený kubus, nesoucí v sobě ateliér. Přičemž celá stavba byla navržena v přírodních materiálech. V koncepci interiéru se Kamil Mrva inspiroval staročeskou tradicí, kdy se vše důležité a potřebné odehrávalo v jedné sednici. Vše je tedy rozčleněno jen symbolicky na kouty s různými funkcemi, opticky se pojícími v jeden celek. Interiér je vyplněn jak nábytkem na míru, tak i nábytkovými kusy, odkazujícími na staročeská stavení. Díky prosklení se pak interiér jakoby rozlévá na přilehlou terasu a odtud dále do údolí, polí, lesů a luk.