Půda s obnaženými žebry pro muzikanty

Dita Pfeferová
15. Leden 2018

Architektonické studio Vrtiška Žák je držitelem mnoha ocenění. Do repertoáru Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka spadá i realizace obytné půdy v Dejvicích. V tomto případě se jednalo o přeměnu půdních prostor na prostory obytné.

 

Půdní ráz je v této přeměně zachován pomocí otevřeného prostoru a místy obnaženého trámoví. Do tohoto objemu je doslova vsazen kuchyňský komplex, provedený v bílém lesku. Kuchyňská linka se do prostoru otevírá otevřenými poličkami, dopňuje ji kuchyňský ostrůvek s varnou deskou, k jehož odlehlé části jsou přidány barové židle. Pouze trámy je pak oddělený prostor jídelny, bílou opticky spojen s kuchyňským komplexem, několika zelenými židlemi pak rozrážejícími případnou barevnou monotónnost.

 

Za zdí s designem černých cihel se nachází obývací pokoj, vyplněný minimalistickými kusy nábytku v bílém lesku a pohovkou v barvě trámů, doplněnou těžkými závěsy ve stejné barvě. Část obnaženého trámoví nalezneme i v prostoru koupelny, kde k němu přiléhá solitérní vana. Dynamiku i originalitu těmto prostorům dává obklad z černého kamene, doplněný o neklasické koupelnové vybavení. To co v jiných bytech není úplně zvykem je pak instrumentální kout, umístěný v otevřeném patře nad kuchyňskou linkou. V něm si hravě představuji majitele bytu se svým například jazzovým triem, jak vyhrává svým přátelům popíjejícím koktejly v kuchyni.