Byt, který si z nevýhod udělal přednosti

Dita Pfeferová
30. Říjen 2018

Část dispozice rekonstruovaného bytu vznikla již v druhé polovině minulého století. A to spojením dvou menších bytů v domě z roku 1893. Roku 2011 byt na Smíchově zrekonstruoval architektonický ateliér Echorost. Autoři realizace projevili cit pro harmonii, střídmost i originalitu.

 

Celým bytem se rozlévá parketová podlaha, na kterou jakoby prstem ukazují bílé nátěry stěn. V bílé barvě je oděno i další vybavení bytu včetně dveří, okenních rámů, i nábytkových kusů. Dokonce i nově zhotovené koupelně velí barva bílá. Podle slov architektů se nevýhody bytu snažili přeměnit na jeho výhody

 

Jednou z nich je i poloha bytu, která byla podmětem pro vytvoření francouzského okna, které vpouští světlo do kuchyňského prostoru. V tomto případě je kuchyň vůbec pozoruhodným a jedinečným prostorem.  Veškeré její vybavení totiž tvoří jediný ostrůvek, který ukrývá vše potřebné od dřezu, přes troubu a varnou desku až pro úložný prostor. Není tedy třeba poliček ani skříněk. V tomto řešení krásně vynikne prostor místnosti, jehož stěny jsou zdobeny pouze pár zarámovanými obrázky. Harmonie mezi starým a novým tak vyplouvá na povrch i vsazením kamen, ač v novém provedení, tak symbolizující něco starého a přirozeného.