Opálený od Mjölk

Dita Pfeferová
18. Březen 2018

Ve středočeském kraji, v blízkosti obce Pyšely, na rovném otevřeném pozemku vznikl pozoruhodný dům. Již užité přídavné jméno nám napovídá, že za realizací stojí uznávaná architektonická kancelář Mjölk architekti, která je tvůrcem mnoha architektonických pozoruhodností. Respekt k rázu krajiny, do které jsou jednotlivé realizace zasazovány, je u architektů Mjölk, milým standardem.

 

I dům Uhlík svou siluetou kopíruje tradiční venkovskou architekturu. Tradici, ještě mnohem starší, v sobě nese i úprava fasády. Je totiž z opáleného dřeva. Opálení zvýrazní nejen jeho kresbu, ale v důsledku je také mnohem důmyslnější a užitečnější. Chrání fasádu proti ohni, škůdcům i hnilobě. Objem domu již zanechává tradice tradicím a nese se v duchu severské jednoduchosti. Interiér se obtáčí okolo schodiště ve středu domu, tím vytváří zákoutí pro jednotlivé funkční zóny, vnitřní prostor rozděluje a zároveň ho udržuje propojený.

 

Do fasády jsou nepravidelně vyříznuty okenní otvory, které jsou spíše než pohledem zvenčí, ovlivněny jejich funkčností a pohledem zevnitř, stejně tak jako u domu pro Markétku, od stejných autorů. Z objemu domu taky vystupuje pouze přístavek se zádveřím a přízemní terasa s venkovním sezením. Od té je blízko k pravidelným záhonkům s různými jedlými i nejedlými rostlinami. Právě zahrada, i její hospodářské využití je doménou jediné ženy v pětičlenné rodině, která vyměnila žižkovský byt za vzduch, les a Uhlík.