Forest house - dům obalený dubem

Dita Pfeferová
12. Květen 2018

Asserbo je malá osada v severním Zélandu v Dánsku. Tato přímořská lokalita je hojně navštěvovaná díky tisíc let starým památkám, i díky kouzelné atmosféře starých rybářských vesnic či divokých lesů. A právě tam vytvořili architekti z dánského architektonického studia Primus takzvaný Forest House, tedy lesní dům. Jeho označení vychází nejen z přilehlého lesa, ale i z jeho koncepce.

 

Klienti si přáli na malém pozemku zrealizovat takový dům, který by byl separovaný od sousedních domů, ale nijak neomezoval výhled na les a přilehlé vřesoviště. Intimitu měl poskytovat stejně dobře jako prostor pro konání večírků. Výsledkem je půvabná stavba, která ač se musela vypořádat s místními stavebními předpisy, splňuje všechny požadavky klientů na funkci, i požadavek přírody na symbiózu. Dům je sestaven z několika kubusů, překrytých jednotným pláštěm z dubového dřeva. To je ošetřeno síranem železnatým, což zvyšuje jeho odolnost vůči vnějším vlivům i jeho estetickou působivost.

 

V interiéru je podstatná hlavně výška stropu, která je vyvedena do maxima s cílem co nejvíce prosvětlit interiér. Podlahu z leštěného betonu, která se line celým interiérem, změkčují dřevěné i jemné textilní prvky. Zajímavým prvkem je i struktura stěn v interiéru. Ty jsou tvořeny z bílých desek různé šířky, což po obvodu jednotlivých prostor vytváří jemný reliéf. Vezmeme – li tedy v potaz vizuální působnost domu, i jeho funkci a umístění, je Forest House dokonalost sama.