Wohnwagon – vize budoucnosti

Dita Pfeferová
27. Červen 2017

Wohnwagon. Jinými slovy je to obytný vůz nebo karavan. V Rakousku ale nabylo toto slovo úplně jiných rozměrů. Již není spojováno pouze s obrazem domu na kolečkách, ale i se způsobem myšlení, spojením života s přírodou. Za tím vším stojí tým lidí vedený Teresou Steininger a Christianem Frantalem, kteří si položili několik jednoduchých otázek: Co opravdu potřebujeme pro dobrý život? Jaké zdroje? Kolik energie? A kolik místa? Zároveň si i odpověděli. Tím, že vytvořili Wohnwagon.

 

Tento obytný zázrak je nabízen v několika velikostech a v mnoha variantách. Wohnwagon může být menší či větší, s terasou a schody, nebo bez nich, jak je zákazníkovi libo. Designový interiér může být sestaven také přesně podle přání klienta, ať chce Wohnwagon užívat jako právoplatné obydlí s kuchyní i ložnicí, nebo jen jako pracovní prostor s kanceláří. Při stavbě obytného vozu nejsou užívány žádné toxické látky a pracuje se výhradně s regionálními a poctivými materiály. I řemeslná práce je při zpracování materiálů velice důležitá. V neposlední řadě je to i filozofie, v jejímž jménu je Wohnwagon tvořen. Autoři jsou si vědomi nutnosti alternativy k bezmeznému čerpání přírodních zdrojů, závislosti na moderních technologiích a hektickém světu.

 

Tuto alternativu také nabízejí a tvoří jí s bezednou důmyslností, kdy využívají vlastností různých přírodnin a nahrazují jimi moderní technologie, a to často s překvapivými výsledky. To nejobyčejnější má totiž často největší vůli přetrvat i bez přidaných hodnot. Například plášť vozu je tvořen z modřínového dřeva. To je samo o sobě pryskyřičné, navrch ošetřené olejem, tím odolné i vůči hmyzu a dřevoškůdcům. Recyklace a čištění vody je řešeno tím nejmodernějším a vlastně nejstarším způsobem, pomocí kořenů bahenních rostlin, osazených na ploché střeše. Bio toaleta je v případě Wohnwagonu samozřejmostí a je jen malou součástí promyšleného systému. Celý tento vizionářský projekt je jakousi nadějí na klidný život bez lidské závislosti na omezených zdrojích, bez klimatických změn a přírodních katastrof.