Mio architects: bydlení v japonském stylu

Dita Pfeferová
22. Únor 2018

Rekonstrukce malého bytu v starším činžovním domě se může ubírat různými směry. Vždy ale záleží na povaze, stylu a požadavku investora. Rekonstrukce takového bytu v pražských Letňanech, kterou provádělo architektonické studio Mio architects, se ubírala přesně podle přání investora cestou japonského stylu.

 

Byla to i ideální orientace bytu ke světovým stranám, co dalo vzniknout nové dispozici prostoru. Jednotlivé místnosti, stavebně oddělené, spojuje idea vzdušného a světlého interiéru. Centrálním prostorem je kuchyně s jídelnou, které vládne symetrie a čistota i ladnost bílé barvy. Doplněna je jemným dekorem dřeva, užitým jak na podlaze, tak na konkrétních nábytkových kusech. Ideu japonského stylu následují kromě svítidel i interiérové dveře, tvořené černou konstrukcí, vyplněnou mléčným sklem. Ložnice je potom řešena jednolitým objektem jemného dekoru, zahrnujícím poličky namísto nočních stolků i vpuštěné dvoulůžko.

 

Koupelna je ve šlépějích předešlých místností provedena v bílé, doplněná nábytkem s jemnou texturou dřeva s detailem vypískovaného bambusového kmenu na stěně sprchového koutu. Celý byt působí jako klidné a vyrovnané místo, což je o to půvabnější, když je zasazen do rušné Prahy.