Thonet: nadčasové i dnes

Dita Pfeferová
2. Březen 2017

Židle geniálního truhláře Michaela Thoneta, které dobyly svět již v 19. století, mohou ozdobit i vaší domácnost. Slavné Thonetky jsou nedílnou součástí nejen prvorepublikových interiérů, ale i současných moderních prostor i domácností. Jejich nadčasový design až bere dech. Židle Thotet jsou vyráběny stále stejnou technikou, která spočívá v napařování a následném ohýbání bukových tyčí do různých tvarů. Právě svou výrobou jsou Tonetky také spjaty s českým prostředím, a to již od poloviny 19. století, kdy jejich autor přesunul svou hlavní výrobu na Moravu.

 

Firma Ton, která dnes slavné Thonetky vyrábí, se samozřejmě zaměřuje i na nové technologie a vyvíjí mnoho produktů moderního nábytkářského designu, nicméně židle Thonet klasického typu jsou stále velice oblíbené. Jednotlivé typy židlí jsou označeny čísly. Například Thonet č.14, byla pro svou ladnost často využívána při zařizování kaváren, proto je dnes označována jako kavárenská židle. Nemalé oblibě se ale po desetiletí těší i č.18 a mnoho dalších typů židlí a dalšího nábytkářského sortimentu z produkce firmy.

 

Jakákoli z Thonetek může v interiéru plnit funkci židle a zároveň být úchvatným designovým objektem, který dává znát genialitu, zrozenou před více než sto lety i v dnění době.