Mezonetový byt s chill-out zónou

Dita Pfeferová
1. Leden 2018

Není mezonet jako mezonet. Realizaci tohoto mezonetového bytu v Bratislavě, předcházela analýza stavu materiálů. Původní půdní prostory domu ze 20. let 20. století využívali obyvatelé domu jako sušárnu, mimo záměr ji ale využívali i bratislavští holubi, a to jako místo ke hnízdění. Prostory byly díky těmto vlivům v nelichotivém stavu, a proto se architekti ze studia At26 rozhodli pro výměnu původních trámu za nové.

 

Tento první krok nese svůj díl i ve finálním vzhledu interiéru tohoto mezonetu. Když se architekti rozhodovali nad barvou nových trámů, vědomě tak stanovili i barvu celého interiéru, tedy barvu bílou, která byla jednak východiskem hledání barevné polohy, jednak také napomohla k optickému zvětšení prostoru, který tlačily k zemi skosené stropy.

 

Hlavní obývací prostor sestává z kuchyně, propojené s jídelnou a obývacím pokojem. Jedinečný ráz tomuto objemu pak dává neobvyklé kosení stěn, v jejichž některých částech je přiznána i dispozice původního krovu. Kuchyňská linka i část obývací stěny jsou provedeny v bílém lesku, tak jakoby dotvářejí neobvyklý podkrovní prostor. Podobně tomu je i v rozlehlé hale, kde jsou úložné prostory též bíle lesklé.

 

Celý byt byl od začátku koncipován pro čtyřčlennou rodinu, s požadavkem na určitou variabilnost, týkající se hlavně dětských pokojů. Prostor pracovny s chill-out zónou, do kterého se lze dostat z ložnice pomocí svérázného schodiště, je už jen pomyslnou třešničkou na dortu této důmyslně řešené dispozice.