Co s bytem v paneláku? Předělat

Dita Pfeferová
31. Prosinec 2017

Rekonstrukce bytů v panelových domech jsou více než časté. Byty v panelových domech jsou finančně dostupné právě před rekonstrukcí, tedy v původní dispozici a často i s původním vybavením. Samozřejmě dispozice i vzhled „panelákových“ bytů nejsou dnes žádané, a to i z toho důvodu, že nesplňují nároky dnešního bydlení. Tento problém může vyřešit rekonstrukce. Ty se často týkají hlavně obnovy bytového jádra, či dalších drobných úprav. Na změnu dispozice bytu v panelovém domě si ale netroufne každý. A to je možná chyba.

 

I z často nefunkčních a neefektivně řešených dispozic lze totiž vykouzlit prostor, ve kterém bude příjemné trávit volný čas. Jeden takový vytvořil i architekt Radek Sládeček v Brně na Horáckém náměstí.

 

V bytu o velikosti 1+1 se změnila dispozice hlavně o polohu koupelny i kuchyňské linky. Byt obsahuje i nadále dva pokoje, ale jejich řešení se od původního dosti liší. Ráz oběma pokojům dává obnažená dělící zeď s dýhovanou policí v dveřním nadpraží.  V případě kuchyně prostoru lichotí hlavně přemístění kuchyňské linky na podélnou stěnu, díky čemuž vznikl větší pracovní prostor, i prostor pro jídelní stůl doplněný jednoduchou lavicí a židlemi Punton od proslulé firmy Ton. Obývací pokoj je prostorný a světlý. Ložnicová část je pak řešena sklopnou postelí, jejímž směrem je možné, pomocí výklopné lišty, nasměrovat i televizi. Také prostor koupelny je o dost větší a řešený s větší rozvážností oproti původní dispozici. Na to, že se vlastně nacházíme v panelákovém bytě, nás v této zdařilé rekonstrukci mohou upozornit pouze a jen okna, která byla ponechána v jejich původním řešení.