Designový interiér v eko domě ze slámy.

Dita Pfeferová
20. Květen 2015

Dům ze slámy je jednou z možných variant ekonomicky i ekologicky příznivé stavby. Takové domy stavěné ze slámy májí nespočet výhod. Slaměné balíky jsou dobře dostupné, a protože je žitná či pšeničná sláma v podstatě zbytkem hospodářské výroby, jejich užití je tak i efektivním využitím a zhodnocením nepotřebného zemědělského odpadu – v případě, že sláma neslouží jako podestýlka ve stájích. Mají také výborné izolační schopnosti a tak není při stavbě domu nutná jakákoli jiná izolace.

 

Slaměné domy jsou vlastně shlukem přírodních materiálů. Dřevěná konstrukce je vyplněna balíky slámy, ty jsou následně omítnuty hliněnou omítkou v interiéru a směsí vápenné a hliněné omítky v exteriéru, přičemž žádný z materiálů nemusí být chemicky ošetřen. Realizovaný dům tak nevypouští žádné nežádoucí chemické výplody a díky tomu splňuje kritéria zdravého a pohodlného bydlení. Častou otázkou bývá odolnost slaměných domů vůči požáru. I v tomto případě je odpověď příznivá. Stejně jako jakýkoli jiný dům z cihel či dřeva i slaměný dům musí projektant navrhnout tak, aby splňoval přísná kritéria protipožární ochrany. Jelikož je sláma izolovaná mezi omítkami, není to v tomto případě žádný problém. Nespornou výhodou je také váha. Slaměné balíky mnoho neváží, manipulace s nimi je snadná, tak je umožněn rychlý průběh stavby. A jelikož je sláma materiál organického původu, leze jej po dožití stavby, což je tak po 100 letech, snadno zlikvidovat či zrecyklovat.

 

V neposlední řadě je výhodou slaměných domů i finanční dostupnost. V rozpočtu Vám tak mohou zbýt finanční prostředky na designové zařízení interiéru, realizované profesionály. Například studiem Le bon, které v jednom takovém domě ze slámy realizovalo kuchyňský komplex a koupelnu. Jejich práci si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.