Rekonstrukce s prvorepublikovými základy

Dita Pfeferová
4. Duben 2017

Rekonstrukce bytu, nacházejícího se v původní činžovní zástavbě v Praze na Vinohradech je další z mnoha povedených rekonstrukcí, snažící se o zachování původního rázu bytu. V případě této realizace, pocházející z rukou Mio architects, je možné hovořit spíše o revitalizaci.

 

Původní dispozice bytu byla totiž úplně zachována a dynamickými prvky interiéru jsou právě ty zachované. Koncept tedy vycházel z renovace původních parketových podlah a původních dveří s krásným prvorepublikovým designem, od kterých se odvíjel i design dalších prvků. Kuchyňský komplex proveden v moderní bílé má též prvky prvorepublikového designu. Mimo zajímavé profilace dvířek s výraznými úchyty, či vysokého kohoutku nad dřezem, je starobylý ráz podpořen i designem šedobílých dlaždiček, s jemnými a detailními geometrickými a vegetativními vzory.  Jednolitý, převážně bílý prostor kuchyně je doplněn stolem ze světlého dřeva a blankytně modrými židlemi. Dvoukřídlé posuvné dveře odkrývají prostor obývacího pokoje, kterému dominuje světlá sedací souprava a nevšedně řešená nábytková stěna. Půvabně je řešen i prostor koupelny, který je obložen bílými „cihličkovvými“ dlaždicemi.

 

Ostatním pokojů dominuje též bílá barva a světlé dřevo, stejně tak jako úložné prostory řešeny velkými nábytkovými stěnami. Při přechodu do jednotlivých místností je to pak i dekor prosklení dveří, který svým jemným vzezřením i něžnými detaily upomíná na dobu výstavby bytu a krásně koresponduje s čistým a dokonalým řešením obytných prostor.