Knihovna místo zahradního domku

Dita Pfeferová
13. Listopad 2018

Někdo má knihovnu v obýváku, další v ložnici a jiný třeba v pracovně. Není moc lidí, kteří by knihovně věnovali samostatnou stavbu. Jste-li ale vášnivý čtenář a literární fanoušek, představy o velikosti knihovny jsou pro vás takřka bezmezné a vize samostatné stavby pro uložení knih se nemusí zdát nenaplnitelnou.

 

Sen každého takového čtenáře naplnil architektonický ateliér Mjölk architekti. V jedné zahradě realizovali 5 metrů vysokou věžovitou stavbu, čnící z čtvercového půdorysu o velikosti 2,5 X 2,5 metru. Dvoupatrová dřevěná stavbička s lehkou izolací a vnitřním obložením ze smrkové překližky v sobě uchovává především regály pro uložení knih. Mimo to je ale také vynikajícím místem pro čtení i snění. V přízemní místnosti je možno se pohodlně usadit na židli, na stolek odložit sklenku bílého a v příjemné blízkosti malých kamen lebedit a hltat kapitoly oblíbené knihy. Patro knihovny pak poskytuje prostor pro lenošení, popřípadě pro pozorování okolí. Mimo dvě velká neotevíratelná okna, která poskytují výhled z kopce do údolí, je totiž stavba obdařená ještě jednou specialitou. Střecha knihovny se dá totiž snadno otevřít, čímž z prvního nadzemního patra učiní pozorovatelnu, nijak neochuzenou o široký výhled ani o štěbetání všeho živého, co se v okolí nachází.

 

Stavba v kopci je svým vznešeným účelem i důmyslným architektonickým řešením opravdu úchvatným zahradním stavením, kterou jistě ocení čtenář jakéhokoli druhu literatury i jakékoli úrovně.