Svažitý terén pohledem Molo architektů

Dita Pfeferová
13. Březen 2018

Molo architekti se mohou pyšnit mnoha kvalitními a půvabnými realizacemi, mezi nimi převládají hlavně dřevostavby. Rodinné domy s dřevěnou fasádou staví na míru klientovi i okolní krajině. Dům u Krásenice, který spadá do realizovaných dřevostaveb výše zmíněného architektonického ateliéru, je spojením přírodních materiálů, tradic a neklasických postupů a technologií od modřínového dřeva až po ocel

 

Na svažitém pozemku je umístěn právě tak, aby jeho většina mohla sloužit účelům zahrady a zároveň tak, aby byl svažitý terén využit co nejefektivněji. Přesněji, dům se nad svažitým terénem v podstatě vznáší. Ta část domu posazená na ocelové mikropiloty, skýtá prostor pro ložnice, které ač s širokými okny, jsou chráněny před zraky kolemjdoucích i sousedů právě tím, že jsou vysoko nad horizontem ulice. Prostor pod domem, z ulice již snadno přístupný skýtá místo pro parkování i pro malou kůlnu. V té části domu, která již sedí na zahradě, jsou společenské prostory.

 

Ty jsou se zahradou opticky propojeny pomocí prosklené stěny a dveří na terasu. Její význam je zdůrazněn i tím, že dům je v těchto místech nejvyšší. Kromě prosklené stěny je společenská část domu osvětlena i střešními okny v nepravidelné sedlové střeše, jejíž vrchol je právě nad místem setkávání. V interiéru je vsazeno na jednoduchost, a bílou barvu, která dá krásně vyniknout textuře dřeva užitého v interiéru jak v případě jednotlivých nábytkových kusů, tak i schodiště. Pravé úhly interiéru i exteriéru se jen letmo dotýkají šikmé zahrady a přesto existují v dokonalém souladu.