Dům absorbovaný krajinou

Dita Pfeferová
11. Červen 2017

Pražské architektonické studio Molo architekti své realizace staví na přáních a snech klienta, stejně tak jako na charakteru místa. Vytváří tak kvalitní životní prostor. Do repertoáru ateliéru spadá i rodinný dům na Vinicích. Vzhled i jméno domu, nacházejícího se nedaleko Vysokého mýta na hřebenu kopce Vinice, vychází z někdejšího využívaní okolní krajiny, jejíž terasovitý terén byl využíván jako vinice.

 

Interiér domu je řešen střídmě a velkorysému a vzdušnému prostoru stanovuje hranice dřevěná podlaha, i trámový strop. Ústředím domu je obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, které velí bílá barva ve spojení s přírodními materiály a odstíny oranžové. Dveře v interiéru jsou řešeny jako velké posuvné desky, tím nijak příjemně plynoucí prostor nenarušují. Stejné dveře jsou použity i k oddělení, či případnému propojení ložnice a koupelny. 

 

Zvenčí dům svou horizontálností kopíruje okolní terasy a do krajiny ho začleňuje i dřevěné obložení, nebo travnatý koberec na střeše. Zatravněná střecha se z části přelévá i na okolní fasádu, kde je nainstalovaná stálozelená vegetativní stěna, což je inspirováno i povoláním klienta, profesionálního zahradníka. Celý objekt odlehčují rohová okna, která umožňují široký výhled do krajiny a stejně tak jako terasa s horizontálním přístřeškem dům rozlévají do okolí. Zřejmě i díky střešnímu porostu krajina dům jakoby absorbovala, působí teda dojmem jisté samozřejmosti, jakoby tu stál již celá století.