Půda jako řemen

Dita Pfeferová
16. Květen 2017

Architektonické studio OOOOX, sídlící v Praze má na svém kontě mnoho vynikajících realizací. Všechny se nesou v duchu industriálu, drsného betonu a lesklých kovů. I podle samotných architektů není jejich styl, který aplikují při realizacích, pro každého. Přesto ze svého přesvědčení neslevují a mezi potencionálními klienty se nachází mnoho těch, kteří jejich vkus i radikálnost cítí stejně - a tím se stávají klienty opravdovými.

 

Půdní vestavba v Ostrovského ulici je důkazem o nadšení architektů pro chladný industriální styl i jejich schopnosti vytvořit rovnováhu mezi materiály a tvary. Vzhledem ke stavu původního bytu i jeho nevhodné dispozici se architektům podařilo klienta přesvědčit k přistoupení k totální rekonstrukci, která dopadla přímo famózně.

 

V části kde se pojí obývací pokoj s kuchyní, se snoubí i chlad tmavé betonové stěrky, nerezu a lesklých bílých povrchů s měkkostí stříbřitého čalounění i s teplými odstíny šedé barvy. Ložnicovou sněhobílou pak naopak zdrsňuje betonová stěrka za čelem postele, kde je též umístěná šatna, i tmavá stěrka koupelny, s proskleným prohledem so sprchy. Důmyslná volba vybavení a jednotlivých nábytkových kusů včetně květináčů, stolků, radiátorů či osvětlení dodává celému bytu takový ráz, který není možné popsat slovy, a nejlépe je patrný z přiložených fotografií.