Designové kousky ze starožitnictví

Dita Pfeferová
30. Květen 2015

V současné době existuje mnoho firem i menších ateliérů, které navrhují a vyrábějí úchvatné nábytkové kusy. Při zařizování či při rekonstrukci bytu je tak možné vybírat z opravdu nekonečného sortimentu rozčleněného na mnoho stylů, sérií, či způsobu výroby. I v Čechách máme takových výrobců, kteří se pyšní kvalitním a esteticky vysoce působivým nábytkem, dostatek. Jejich zboží lze vybrat jak na internetu tak i v showroomech jednotlivých výrobců.

 

Co když si ale chcete, aby váš nový byt voněl starými časy a blýskal se patinou? V tomto případě je nutno zajít hloub do historie a seznámit se s dobou, ve které průmyslová výroba nábytku začala. Za počátkem nábytkového průmyslu v Čechách stojí v první řadě Spojené uměleckoprůmyslové závody, zvané také UP závody, fungující od roku 1918 v Brně. S touto firmou je pevně spjato jméno českého návrháře, Jindřicha Halabaly, který firmu dlouhou dobu vedl a navrhl pro ní nespočet skvostných kusů. Právě jeho realizace jsou dnes s hojností užívány při vybavení nových i starých bytů. Takové kusy již často nelze sehnat ve stavu vonícím novotou, ve standartních nábytkových obchodech, ale mnohem spíše v bazarech a starožitnictvích. V obchodech takového stylu můžete narazit i na kusy další známe firmy, firmy Thonet. Ta sice stále provozuje svou výrobu, ale jednotlivé kusy nábytku, hlavně židle, můžete pořídit o něco levněji a s větší patinou i mimo její oficiální obchod.

 

Samozřejmě při návštěvě starožitnictví se nemusíte rozhlížet jen po renomovaných značkách a mohutných nábytkových kusech. Starého ducha můžete prostoru dodat i pomocí menších starožitných předmětů, jako jsou například nástěnné kyvadlové hodiny, nebo anonymní fotografie, zasazeny v roztomilých rámečcích. Je tedy jasné, že nad bazary a starožitnictvími není radno ohrnovat nos, jsou totiž plné skvostných designérských kousků.

Křeslo H-269, zvané "lyžák" ve společnosti stolku "pavouk" užito v nedávno rekonstruovaném interiéru. Oba kusy pocházejí z rukou Jindřicha Halabaly.