Dům tančící mezi předpisy

Dita Pfeferová
4. Červenec 2015

Realizace jakéhokoli druhu, mají-li se nacházet v chráněné krajinné oblasti, oplývají nesčetnými pravidly a předpisy. Stavba jakéhokoli objektu je tak značně zkomplikována, natož jedná-li se o stavbu rodinného domu. Stavba dvougeneračního rodinného domu v Českém ráji, realizovaná dvojicí architektů Stempel a Tesař je ideálním příkladem toho, jak postavit plně funkční a esteticky dokonalý dům a přitom dodržet všechna stanovená pravidla pro stavby v CHKO.

 

Přestože se předpisy týkaly vzezření střechy, rozvržení oken a dokonce i umístění komínu, povedlo se architektům v těchto pevně stanovených hranicích vytvořit dům splňující nároky na moderní bydlení. Přičemž i u dalších prvků čerpaly z místní lidové architektury, díky tomu je polovina domu kamenná, polovina dřevěná. Rozpoznatelná je i inspirace průjezdnými stodolami, které jsou v novostavbě znázorněny pomocí prosklených částí v příčných osách domu.

 

Díky dispozici parcely se podařilo dům ze dvou třetin i podsklepit. Novostavba zabírá necelých 7% ze zakoupeného pozemku. Bylo ji možné tedy situovat dost daleko od cesty a zároveň majitelům poskytnout úchvatný výhled na vrcholky Krkonoš.