Apartmán z několika úhlů

Dita Pfeferová
28. Červen 2017

Polské architektonické studio Raca architekti nabízí služby ohledně architektury, designu i poradenství. Na dané realizaci se podílí tým designérů i kreslířů, výsledek je tedy ovlivněn několika různými pohledy. A i podle slov designérů vznikne vždy bouřlivá debata, ale po ní přijde něco, na co mohou být pyšní. Takovou realizací byl i byt na Chmielne ulici.

 

Úkolem architektů bylo vytvořit moderní, syrový interiér s měkkými dekorativními prvky. To vše na ploše 41m2 za minimální rozpočet. Hlavně nízký rozpočet vedl architekty k vlastnímu řešení, které vyústilo v neokoukaný a útulný byteček. Obývací místnost, funkčně rozdělena na několik zón oplývá chladem i teplem. Hladkou černou stěnu opticky změkčuje rozsáhlá mandala se sovou. Zeď z obnažených cihel i indrustriální osvětlení jsou protipólem k měkké sedačce a textiliím v chladných šedých a modrých tónech a světlému dřevu užitému v části kuchyňské.  

 

Celý prostor je protkán jemnými grafickými prvky, které jsou užity jak na polštářích, v rámečcích na stěnách, či na chladné černé stěně za kuchyňskou linkou. Za zmínku stojí i prostor předsíně, který se do obývací části volně otvírá, a v němž je nejvýraznějším prvkem dlažba s prvorepublikovým designem. Ložnice se nese ve stejném duchu jako místnost vedlejší, tedy chladné tóny šedých stěn a bledě modrých závěsů jsou rozrážený měkkou texturou dřeva, zde zastoupeném paletami, které tvoří čelo postele.

 

Není překvapením, že stejnou tendenci má i prostor koupelny, kde je výrazným grafickým prvkem nápis v rámu u zrcadla, inspirovaný obálkou knihy Paula Ardena, což jen dokládá vtip a svěžest mladých polských designérů.