Nadčasové křivky od Gubi

Dita Pfeferová
7. Listopad 2015

Dánská značka Gubi byla založena již roku 1967. Založil ji designér Gubi Olsen, společně se svou manželkou Lisbeth. Ač pro značku navrhují především současní designeři, pozornost je zaměřena i na kusy, které byly navrženy již v minulosti. Designové objekty umělců z různých zemí, které byly v mnoha případech uvedeny i ve světových muzeích moderního umění, se často přestaly vyrábět a tím byly v rámci užitého umění zapomenuty. Právě společnost Gubi má schopnost konkrétní objekty znovuobjevit a opět je uvést na trh.

 

Případem takového vzkříšení je například lampa Bestila, navržená Robertem Dudleyem Bestem roku 1930. Ta byla společností Gubi navrácena na trh v roce 1989.

 

Mimo oblíbené ikony designu minulého století nabízí Gubi i mnoho kvalitních produktů od jejích současných designérů. Firma si také zakládá na tom, že každý nový produkt má k vyprávění stejně poutavý příběh, jako produkt vzkříšený. Takovým případem je Grand Piano Sofa, navržené samotných Gubi Olsenem. Ten si v rámci prozkoumávání nových směrů designu vytvořil unikátní postmodernistický výraz. Inspirace pro Grand Piano sofa vychází z tradic dánské řemeslné výroby i z historických a vizuální referencí.  Inspirace pro ladně křivenou sofa vychází samozřejmě z designu notoricky známého hudebního nástroje formovaného již v 18. století. Zkrátka dánská značka Gubi čerpá z historických prvků pro kvalitu těch současných, z minulosti pro budoucnost.