Luxus po americku: relax v garáži

Dita Pfeferová
28. Květen 2015

V Pugetově zálivu ve státě Washington na americkém západním pobřeží se nachází půvabný ostrov zvaný Vashon Island. Je osídlen deseti tisíci obyvateli a v jeho celé rozloze se nachází mnoho půvabných míst, které se zdají být daleko od zbytku uspěchaného a neklidného světa. Právě na jednom takovém místě realizovalo designerské studio Graypants svůj projekt, v roce 2013 oceněný cenou AIA Seattle Honor Awards for Washington Architecture.

 

Realizace nese název Garage, který se váže na původní využití místa stavby. Rodina žijící na zmíněném ostrově využívala garáž jako mnoho jiných lidí, tedy ani tak k parkování, jako spíše ke skladování nepotřebných věcí. To se ale rozhodli změnit.

 

Oslovili proto studio Graypants, aby na místě garáže vytvořili objekt, který by mohl sloužit jako místo pro setkávání rodiny a pro relaxaci. Na místě s krásným výhledem tak vznikla nakonec stavba garáži jen málo podobná. Svou situací a půdorysem sice zachovává vzpomínku na někdejší stavení, nicméně řešení i účel je této představě dosti vzdálený. Železná konstrukce je vyplněná místy dřevem a ve většině prosklenými plochami. Ve dřevěné podlaze se neskrývá jen topení, ale například i postele. K dispozici je v „garáži“ také menší knihovna s domácím barem a můžeme tam najít i venkovní sprchu. Za zmínění jistě stojí i osvětlení, které je skryto za plátěnými pásy a tak prostor dostává na působnosti i v nočních hodinách. Zkrátka název garáž v této realizaci získává úplně jiný rozměr, rozměr pohodového a klidného místa, ideálního pro rozjímání i pro noční klábosení s rodinou či přáteli.