Divoká a romantická zahrada v Klánovicích

Dita Pfeferová
10. Březen 2018

Nejen při tvorbě domu nebo interiérů je nutná úzká spolupráce s klientem. Aby se investor cítil v daném místě dobře, musí architekt, stejně tak i zahradní architekt brát v potaz investorovy požadavky, přání a představy. Ateliéru Fléra v čele se zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem se to dlouhá léta daří víc než dobře.

 

I realizace soukromé zahrady v blízkosti Prahy je zhmotnění přání investora, tolerance okolního prostředí a talentu zahradních architektů a projektantů. Nachází se v městské části Klánovice, jež je známa hlavně přírodním parkem a lesem, v němž sídlí mimo zvěře i mnoho druhů ptáků.

 

Klienti ateliéru Flera chtěli okolní přírodu respektovat a svou zahradu do okolního komplexu nenuceně začlenit. Výsledkem je divoká a na pohled nespoutaná zahrada. Již vstup do ní oplývá zvláštním duchem, když z kůry noří staré železniční pražce. Mimo vřesoviště, březový hájek nebo rododendrony zde najdete i užitné plodiny jako rybízové keře lesní jahody, které vlastně s divokostí zahrady také sympatizují.

 

Zahradu funkčně i esteticky doplňují odpočinkové zóny. Jednou z nich je cihlová terasa v bezprostřední blízkosti domu, jejímiž spáry prorůstají mechy a trávy, na které posezení doplňují i rostliny v květináčích. Další odpočinkovou zónou je altán v odlehlejší části zahrady. Ten je ve svém vzezření i umístění romantickou oázou, která návštěvníkovi připomíná, že se nenachází v divočině, ale v prostoru komponovaném člověkem.