Moderna na míru

Dita Pfeferová
28. Říjen 2015

Autor: Jakub Fišer, Simona Fišerová
Adresa: Letná, Praha 
Realizace: 2005
Užitná plocha: 55 m²

 

Architekti Jan Aulík a Jakub Fišer za sebou mají pedagogické zkušenosti z architektonických vysokých škol a jejich  architektonická kancelář Aulík Fišer architekti se dlouhodobě zabývá urbanismem a projektováním administrativních a rezidenčních budov, nepohrdne však ani malými koncepty jako jsou interiéry nebo výstavy.

 

Právě takovým malým konceptem byla i realizace interiéru bytu na Letné. Do útrob bytu v domě z roku 1909 bylo vsazeno nové vybavení, na míru šité novému prostoru. Ten byl ještě předtím očištěn a zbaven nevhodných úprav a jednotlivým prvkům byl navrácen jejich původní rozměr. Do očištěného bytu byl potom ke štukovým stropům vsazen nábytek. Spíše čisté a minimalistické geometrické objemy vyměřené pro nový prostor a s jasnou funkcí, dávající o to více vyniknout dekorativním prvkům počátku dvacátého století.

 

Nábytek byl navržen a vestavěn na míru, je tedy organickou součástí bytu, není „donesen“. Rozdíl mezi zařizovaným a zařízením je záměrně znejasněn.“

 

Prostor bytu není úplně klasicky členěn, ale je možno se k takovému členění navrátit. Díky textilním prvkům se dá členitost bytu měnit dle potřeby, což napomáhá i jakési vzdušnosti a ladnosti interiéru. Optickému zvětšení napomáhá i barevnost, jejíž pastelové barvy se v rámci celého interiéru střídají a doplňují s bílou.