Kouzlo kamene v interiéru

Dita Pfeferová
30. Leden 2017

Kamenné obklady jsou čím dál tím častěji nedílnou součástí mnoha bytů a domů. Kamenný obklad je oblíbený hlavně pro jeho estetickou funkci a dnes již existuje v mnoha variacích.

 

Mimo přírodní kámen, užívaný pro jeho trvanlivost a odolnost vůči vlhkosti, mrazu a jiným nepříznivým vlivům hlavně na fasádách, koupelnách nebo kuchyních, existují i obklady z kamene umělého. Ve většině případů se jedná o sádrové obklady tvarované do podoby kamenů tak důkladně, že jsou od přírodního kamene k nerozeznání. Použtí přírodního kamene v exteriéru však není pravidlem a přírodní břidlicí, pískovcem nebo kvarcitem můžete ozdobit i interiér vašeho bytu.

Kamenný obklad slouží v interiéru pro obložení stěny hlavně za účelem jeho estetického výrazu. Pro tento účel není tedy třeba obkládat všechny stěny místnosti. I jedna stěna dodá interiéru patřičnou atmosféru a kámen se díky svému přírodnímu původu stane živoucím prvkem v místnosti. Zemitost a hrubost kamene může být podpořena i tím, že bude stěna nápadně osvětlena. Taktéž jeho působnost zvýrazníte kontrastem s hladkými, jednobarevnými materiály.

Kamenné obložení nemusí být jen kontrastním činitelem k vybavení pokoje, ale je možné ho s ostatním vybavením sladit. Například spolu se sedací soupravou ve stejném barevném tónu může tvořit vzájemně doplňující se dvojici.

Díky své odolnosti vůči vysokým teplotám je kamenný obklad často používán i pro obložení krbů a jiných topných těles. Krb s jeho obložením působí výrazněji, přirozeněji a kámen působí zvláště výjimečně v teplém světle ohně.

Odolnost vůči vlhku umožnuje aplikaci kameného obkladu například i v koupelně. Lesklé bíle povrchy dají kamennému obkladu vyniknout. Také ve spojení se dřevem vytváří kámen živý a přirozený prostor.

Obložení jediné stěny v prostoru samozřejmě není pravidlem. Pokud vám to dispozice interiéru umožňuje, nemusíte se bát dát kameni větší prostor. Takováto jídelna pak působí starobylým ale zároveň luxusním dojmem.

Kamenný obklad vám může pomoci i při prosvětlení místnosti. Pokud zvolíte světlý tón kamene a stěnu jím obloženou nasvítíte umělým světlem, bude kámen odrážet měkké a přívětivé světlo. Zároveň oživí i neorganické materiály, kterými je zbytek jídelny vybaven.