Řadový dům, který z řady vystupuje

Dita Pfeferová
27. Duben 2015

Rekonstrukce rodinného domu v Motrealu měla za cíl úplnou reorganizaci původní dispozice a rozšíření zadní části domu. Architektonické studio Naturehumanie vyřešilo tento úkol s pravou grácií. Průčelí domu neprošlo proměnou úplnou, částečně zde byla ponechána původní dispozice a původní a stávající fasáda se liší hlavně svou barevností. Oproti tomu průčelí dvorní, které vzniklo i oním rozšířením domu se v řadě domů chová jako maják modernity a dynamiky.

 

Průčelí bylo mimo jeho výraznou barevnost i geometričnost řešeno hlavně tak, aby dohnalo to, co nemohlo poskytnout průčelí do ulice. Tedy aby co do domu vpouštělo co nejvíce denního světla. To proniká do domu i v jeho středu umístěných světlíkem a pomocí prosklených částí podlah proudí od střechy až do přízemí.  V interiéru byla pak pozornost soustředěna na obnovu a odkrytí původních dřevěných konstrukcí a nosníků. Ty jsou pak uvedeny do kontrastu s novými dřevěnými podlahami i strohým bílým nátěrem.

 

Přechod z exteriéru do interiéru je pak mimo prosklené stěny řešen půvabně zvláště v prostoru kuchyně a obývacího prostoru, kde do interiéru vchází barevnost i materiál vnější fasády. Celý dům je tedy sice řadovým domem, ale také samostatným architektonickým počinem, z této řady domů vystupujícím.