Bazény ve dřevě

Dita Pfeferová
9. Listopad 2015

Mít vlastní bazén na zahradě je minimálně příjemné. Určitě alespoň v horkých letních dnech, kdy studená chlorovaná voda poslouží k zábavě i osvěžení. A co po zbytek roku? Na podzim nebo na jaře může být bazén vizuálním, estetickým prvkem, zpříjemňujícím pohled na zahradu. To se samozřejmě týká pouze těch bazénu, na které se koukat dá.

 

Bazén a jeho obložení podléhá mnoha technickým a konstrukčním aspektů, proto je těžké zrealizovat ho tak, aby byl schopen splnit i estetické požadavky. Obložení kolem venkovního bazénu by mělo být mrazuvzdorné, nenasákavé a nejlépe i protiskluzové. Pokud obložení splní všechny řečené požadavky, je zde omezená možnost vizuální působivosti.

 

Jinak je to v případě obložení dřevem. Dřevo má jako přírodní materiál mnoho nevýhod, bezesporu je ale tou nejkrásnější variantou pro obložení venkovních vodních nádrží. Je pravdou, že dřevo z místních, českých stromů bylo v tomto případě náročné na údržbu, proto je lepší zabrousit mezi stromy cizokrajné, jejichž dřevo obsahuje mnohem více pryskyřice. V případě nouze lze užít i dřevoplast, který kombinuje krásu textury dřeva a nesmrtelnost plastu. Ale dřevo je dřevo, to ví i zahradní architekti z ateliéru Flera, kteří dřevo ve svých realizacích užívají rádi a často.