Nábytek jako most mezi prostory

Dita Pfeferová
10. Červenec 2015

Polské architektonické studio Loft, mající pobočku mimo Polsko i v německém Berlíně, se specializuje na realizace různých interiérů, jejichž součástí je i designový nábytek. Realizace interiérů dotváří studio Loft pomocí svých vlastních nábytkových kusů, popřípadě osobitě restaurovanými nábytkovými kusy z dřívějších let.

 

Příkladem vytvoření úchvatného interiéru, ve kterém má své místo i restaurovaný nábytek je byt nedaleko Berlína, na kterém designéři studia Loft pracovali. Úchvatný podkrovní prostor s místy odhalenými bílými trámy i obnaženými zdmi s bílým nátěrem je rozčleněn do několika samostatných pokojů. Obývací pokoj, který je spojen i s jídelnou a kuchyňskou linkou, se dalece liší od klasického způsobu propojení kuchyně s obývákem. Díky nábytku navrženému přímo pro tento prostor a hlavně díky objektu kuchyňské linky, který spíše připomíná komodu s dřezem, je propojení absolutní. Čistý a otevřený prostor je doplněn i hravými nábytkovými kousky, připomínající padesátá léta.

 

Hravě působí i prostor pracovny, kterému dominuje hned několik prvků. Prvním z nich je restaurovaný funkcionalistický gauč z chromu, doplněný o nové čalounění i opěrné polštáře objemu geometrických těles. Jednoduchá černá komoda a barevné koberce též odkazují na design let padesátých. Policový systém v nástěnných lištách či pracovní stůl s židlí pochází z dílny samotného architektonického studia a s ostatními prvky v pracovně vedou dialog na úrovni.