Barva. To, co dělá všední nevšedním

Dita Pfeferová
13. Květen 2015

Když se mladý pár z Brna rozhodl pro realizaci interiéru bytu v nově postaveném bytovém domě v Brně Bystrci, oslovil architektonický ateliér Architekti in. Ti měli jasný úkol: vytvořit moderní a střízlivý interiér s důrazem na funkčnost, a to v několika etapách. Realizace interiéru vlastně stále probíhá a průběh přináší první ovoce.

 

Mnoho dnes vznikajících interiérů se zaměřuje na užití dřeva a přírodních materiálů nebo na snoubení starých prvků s novými. Jelikož se byt nachází v domě novém, nelze čerpat ze starých prvků a dřevo je zde užito minimálně. Naopak bylo možno zachovat dispozici bytu, která byla v případě této novostavby vyhovující a téměř se proto neproměnila. V duchu přání klientů architekti navrhli a zrealizovali opravdu moderní, svěží a funkční prostor.

 

Relativně klasické uspořádání kuchyně vytrhává ze všednosti hlavně barevnost. Jednoduché, bílé a lesklé kuchyňské skříňky v provedení bez madel, vystupují ze sytě žlutého nátěru, který je ústředním vizuálním prvkem prostoru. Na výraznou barvu nátěru bylo vsazeno i při realizaci interiéru ložnice. Zde dominuje sytá středně modrá barva jak na nátěru, tak i na čalouněném čele postele. Můžeme pouze hádat, jaká barva bude dominovat dalším teprve vznikajícím prostorům, ale jedno je jisté: Někdy je dobré se nebát a barvy užít v celé jejich kráse. Od toho taky na světe jsou.