Rekonstrukce na holandský způsob

Dita Pfeferová
27. Červen 2017

Holandské architektonické studio Global architects se zaměřuje na tvorbu takových prostorů, kde se lidé mohou cítit pohodlně. Při tvorbě „lidských“ prostorů dbá hlavně na kvalitu, flexibilitu a dostupnost, přičemž se z jeho obzoru nevytrácí ani ohled na životní prostředí. Všechny zmíněné aspekty v sobě nese i rekonstrukce horních pater residence z roku 1902. Již před rekonstrukcí se v těchto prostorách nacházel samostatný byt, nicméně s dosti nevyhovují dispozicí a nejednotným duchem.

 

Architekti z Global architects si dali za cíl, mimo svých standartních postupů, i navrácení původní funkce konkrétním místnostem, a to s maximálním ohledem na původní materiály užité v nich.

 

Vznikl tak okouzlující prostor, prosvětlený z obou stran, jehož ústřední částí je spojení obývacího pokoje s kuchyní. Tyto dvě funkční zóny odděluje polootevřená stěna, která je lemována z každé strany vestavěnými skříněmi. Ty v prostoru kuchyně ukrývají například i ledničku, v prostoru obývacím slouží jako knihovna. V kuchyni byla za bílo-nerezovou linkou odhalena cihlová stěna, která kontrastuje se štukovým stropem a krásně ladí s rustikálním jídelním stolem a nejednotnými židlemi. Obývacímu pokoji, mimo bílé barvy, která je primem celého bytu, velí i světlý kožený gauč, odrážející hladkost protější betonové stěrky na původním komínu. Zbytek vybavení je též v rustikálním stylu, nebo z dřevěných palet. Palety jsou užity i v ložnici jako podesta pod postele. Industriální styl zastupují i topná tělesa ze zrezlé oceli, užitá jak uvnitř bytu, tak i na otevřené terase. Od obýváku až po trasu dochází tedy ke snoubení ideálů počátku minulého století s moderními technologiemi a postupy, stejně tak jako ke spojení elegance s hrubostí, což je zřejmě to, co dává bytu abnormální půvab.