Dům jako pták na útesu

Dita Pfeferová
18. Září 2018

Skvostné obydlí blízko jezera Lac de la cabane navrhli architekti ze studia Naturehumanie pro rodinu, přesněji pro pár se třemi dětmi. Rodina, která prodala svůj dřívější dům na venkově hlavně kvůli nedostatku světla, měla jasné požadavky. Široký výhled do krajiny, dostatek denního světla v interiéru a dispozici vhodnou pro soužití se třemi ratolestmi. Dispozice parcely, kterou majitelé zakoupili za účelem realizace svého vysněného domu, nebyla sice úplně přívětivá, ale to architektům nebránilo realizovat na místě plně funkční a architektonicky precizní stavbu.

 

Kostra domu má půdorys písmene L a v jeho vnitřní části je zasazena do země. Větší plocha vnější strany půdorysu se pak rozevírá do krajiny a díky velkým oknům se s krajinou napohled propojuje. Ostrá dispozice domu je pak podpořena také skosenou střechou. Díky svému tvaru i barvě venkovní fasády může dům připomínat ptáka, připraveného vzlétnou z útesů jezera.

 

Dům je členěn na dvě obytná pásma. Horní pásmo nad horizontem slouží jako obývací místnost s kuchyní, jídelnou a ložnicí, spodní pásmo zasunuté pod horizont slouží jako dětská část domu, s ložnicemi dětí a jejich hernou.

Interiér domu je prostorný a velkorysý. Použité materiály jako černě lakovaný kov, tmavé hladké dřevěné desky a kusy bílého nábytku působí střídmým, harmonickým a zároveň velice moderním dojmem.